Over roest heen schilderen: is dit mogelijk?

Kun je eigenlijk wel over roest heen schilderen? Er zijn verschillende objecten in en rondom onze woning die van ijzer en staal zijn gemaakt. Poorten en hekjes zijn hier goede voorbeelden van. Het grootste nadeel van deze materialen is dat ze na verloop van tijd zullen gaan roesten. Verven zou dan ideaal zijn. Gelukkig kan dat en kun je deze roestplekken verhullen door een nieuwe verflaag hierover aan te brengen. Hierbij is een goede voorbereiding van groot belang. Dit geldt voor de meeste schilderklussen, maar als je roestige plekken wilt gaan bewerken telt dit dubbel. Hieronder vertellen we je meer over hoe je het beste over roest heen kunt verven, welke verfsoorten hier het meest voor geschikt zijn en waarom.

Hoe kan ik het beste over roest heen schilderen?

Het is zeker mogelijk om over roestplekken te verven. Hierbij moet je wel een goede voorbereiding aanhouden. Ten eerste zul je de bestaande verflaag moeten verwijderen, mocht deze aanwezig zijn. Hiervoor kun je een afbijtmiddel gebruiken, maar ook flink opschuren kan deze verflaag geheel verwijderen. Vervolgens is het aan te raden om zoveel mogelijk van de roestlagen van het oppervlak af te halen. Dit kun je doen aan de hand van een staalborstel als er sprake is van extreme roest. Mocht de laag roest meevallen, dan kun je een combinatie van een staalborstel en schuurpapier gebruiken om de roest zoveel mogelijk weg te werken. Nadat de oude verflaag is verwijderd en je zoveel mogelijk roest hebt weggewerkt, kun je beginnen met het schoonmaken van de ondergrond. Verwijder stof en vuil zoveel mogelijk en ontvet de ondergrond goed.  Vervolgens breng je de grondverf aan. Hiervoor kun je kiezen uit diverse opties. Welke verf gebruik je op roest? Veel mensen kiezen voor Brantho Korrux 3-in-1 - Zijdeglans, Hammerite of de Sikkens Rubbol Satura. Na het aanbrengen en drogen van de meerdere lagen grondverf, kun je de afwerklaag toepassen. Ook deze zul je over het algemeen in twee of meer lagen aanbrengen. Hou er met Hammerite rekening mee dat deze alleen met zichzelf overschilderbaar is. 

Verf met een roest effect

Ook oppervlakken waar (nog) geen sprake is van roest, kun je voorzien van een roest effect. Hier zijn speciale soorten roestverf voor beschikbaar. Voor deze taak geldt ook dat een goede voorbereiding het halve werk is. Maak de ondergrond schoon en ontvet deze grondig. Maak gebruik van een goede primer en breng meerdere lagen roestverf aan.

Wat is een goede roestwerende verf?

Maar welke verf gebruik je op roest? Binnen ons assortiment zijn er meerdere opties verkrijgbaar. Hammerite hittebestendige verf is een goede keuze. Zoals de naam al aangeeft, zijn deze verfsoorten goed bestand tegen extreem hoge temperaturen. Hierdoor is deze verf geschikt voor metalen voorwerpen die erg warm worden, bijvoorbeeld een verwarming. Kan Hammerite verf direct over roest op een verwarming toegepast worden? Zeker, dat is mogelijk. Je kunt daarnaast ook kiezen voor Hammerite roestwerende verf. Dit merk is een ware specialist als het gaat om het bewerken van materialen die te maken krijgen met extreme omstandigheden. Hammerite hittebestendige verf is je beste vriend voor dit soort klussen. Op zoek naar Hammerite hittebestendige verf of andere varianten? Voor iedere schilderklus ben je bij Verfwinkel.nl aan het juiste adres.

 1. Hammerite Metaallak Hoogglans
  Hammerite Metaallak Hoogglans
  Vanaf Normale prijs
 2. Wijzonol Metaallak Zijdeglans
  Wijzonol Metaallak Zijdeglans
  Vanaf Normale prijs
 3. Tenco TencoFerro - Zwart (Ral 9005)
  Tenco TencoFerro - Zwart (Ral 9005)
  Vanaf Normale prijs

Lees ook: