Menie

Van hoog naar laag sorteren
 1. Flexa Grondverf Loodvrije Menie
  Flexa Grondverf Loodvrije Menie
  Vanaf Normale prijs
 2. Histor Perfect Base IJzermenie
  Histor Perfect Base IJzermenie
  Vanaf Normale prijs
 3. Histor Perfect Base Loodvrije Menie
  Histor Perfect Base Loodvrije Menie
  Vanaf Normale prijs
 4. Tenco IJzermenie
  Tenco IJzermenie
  Vanaf Normale prijs
 5. Tenco Oranje Menie
  Tenco Oranje Menie
  Vanaf Normale prijs
 6. Tenco Witte Menie
  Tenco Witte Menie
  Vanaf Normale prijs
 7. Tenco TencoFerro - Antracietgrijs
  Tenco TencoFerro - Antracietgrijs
  Vanaf Normale prijs
 8. Tenco TencoFerro - Donkergroen
  Tenco TencoFerro - Donkergroen
  Vanaf Normale prijs
 9. Tenco TencoFerro - Wit (Ral 9010)
  Tenco TencoFerro - Wit (Ral 9010)
  Vanaf Normale prijs
 10. Tenco TencoFerro - Zwart (Ral 9005)
  Tenco TencoFerro - Zwart (Ral 9005)
  Vanaf Normale prijs
Van hoog naar laag sorteren

Menie

Menie is een bekende roodbruine grondverf die loodwit als één van zijn ingrediënten heeft. Het is een roestwerende verf die simpelweg bekend staat onder de naam menie of roest verf. Deze rode menie verf wordt gebruikt bij de bescherming van uiteenlopende materialen en is verkrijgbaar in twee soorten. Er is het loodvrije houtmenie en ijzermenie of loodmenie.

Wat is menie eigenlijk?

De naam menie is afgeleid van het Latijnse minium. Minium is tevens een middelfrans woord dat het beste te vertalen wordt als rode verfstof. Het is een roodbruine verf die decennialang gebruikt werd als grondverf en in principe materialen roest- en rotwerend moest maken. De beschermende eigenschappen van menie kwamen voort uit het toevoegen van loodwit aan de verf. Vandaag de dag is het echter verboden om verven te verkopen waaraan lood is toegevoegd. De traditionele menie bestaat dan ook niet meer. Wel zijn er verschillende alternatieven op de markt waarbij loodwit is vervangen door bijvoorbeeld zinkchromaat.

Houtmenie

Houtmenie is loodvrije menie die wordt gebruikt voor het impregneren van houten balken, kozijnen en ander houtwerk. Voor de menie aangebracht kan worden is het nodig om ruw hout op te schuren en alle onregelmatigheden weg te werken. Het is een product dat binnen en buiten gebruikt kan worden en ook toepassingen heeft bij staal. De menie breng je aan door middel van een roller of een kwast en biedt tal van beschermende eigenschappen. Zo wordt het behandelde materiaal weerbestendig en roestwerend.

Ijzermenie

Loodmenie is dan wel niet meer verkrijgbaar, maar dat betekent niet dat er geen alternatief voorhanden is. Ijzermenie is rode menie verf die gebruikt wordt op gestraald of ontroest staal. Het is dus een product dat je aanbrengt op garagepoorten, hekkens, tuinmeubelen van ijzer, de radiator en ga zo maar door. Voor het aanbrengen van de menie is een voorbehandeling waarbij roestvlekken verwijderd worden noodzakelijk. Is dat gebeurd? Dan moet het geheel ontvet woren en kan de menie aangebracht worden met een roller of een kwast. Ijzermenie is overigens perfect overschilderbaar. Na een wachttijd van 24 uur kan je daarmee beginnen.