De juiste verf voor jouw trap

Stappenplan

Hier volgt een stappenplan voor het verven van een trap:

1. Voorbereiding 
Zorg dat de trap vrij van spullen en rommel is en leg plastic op de vloerbedekking onder en boven de trap, om te voorkomen dat deze vies wordt.

2. Schoonmaken en ontvetten 
Maak de trap netjes schoon met een (professioneel) reinigingsmiddel en spoel alles na met schoon leidingwater. Maak de trap hierna weer droog.

3. Repareer grote beschadigingen 
Alle beschadigingen die dieper zijn dan 1cm kun je netjes repareren met houtreparatiemiddel. Vul de gaten hiermee op tot het gewenste effect bereikt is.

4. Opruwen van de ondergrond 
Voor een goede hechting van de verf is het belangrijk de ondergrond op te ruwen. Dit doe je met schuurpapier en een blokje, of met een schuurmachine.

5. Stof verwijderen 
Tijdens het schuren komt er altijd een hoop stof vrij. Verwijder het stof met een stoffer en neem het oppervlak daarna af met een vochtige spons.

6. Kitten 
Vul de naden en gaatjes, bijvoorbeeld die van nietjes of spijkers, af met acrylaatkit. Strijk de kit na afloop glad met een nar gemaakte penseel of een vochtig plamuurmes.

7 Gronden 
De eerste laag verf dient een grondlaag te zijn. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Sigma S2U Nova Primer of Sikkens Rubbol BL Primer. Begin met de zijkanten van de trap en verf daarna de treden. Verf de treden om en om wanneer je de trap nog moet gebruiken. Laat de treden eerst goed drogen alvorens je de andere treden verft.

8 Schuren 
Schuur de trap na het gronden, zodat ook deze laag weer grof wordt. Doe dit met een hele fijne korrel en bij voorkeur met een “softback” schuurmatje, zodat de onderlaag niet teveel beschadigd. 

9 Lakken 
Lak de trap vervolgens af met een kwalitatieve lak voor binnen. Kies hiervoor de juiste lak die bij de gebruikte grondverf hoort. Voor de Sigma S2U nova Primer is dit bijvoorbeeld Sigma S2U Nova Satin gloss of semi gloss. Voor de Sikkens Rubbol BL Primer kun je Sikkens Rubbol BL Satura gebruiken. Schilder alles in dezelfde volgorde als bij de grondlaag. Laat de verflaag goed drogen alvorens je de trap met schoenen betreedt, 7 dagen moet voldoende zijn. Voor een kale trap zijn minstens drie verflagen nodig (grond + lak), voor een reeds geverfde trap minder, maar bij voorkeur altijd minimaal twee lagen.