Wat is 2 componenten lak?

 Het woord zegt het al. 2 componenten lak is een lak die door twee componenten of delen met elkaar wordt samengevoegd. Dit is namelijk bindmiddel en verf. Dit bindmiddel bestaat uit een speciale chemische compositie. Om een chemische reactie op te wekken wordt er daarom een verharder toegevoegd. Hierdoor is er tijd nodig om uit te harden waarvan de tijdsduur afhangt van de temperatuur. Dit is bij 2 componenten lak anders dan bij een 1 component lak. Deze zijn makkelijker te verwerken maar hebben een veel lagere bescherming dan de twee componenten lak.

Wanneer je aan de slag gaat met een nieuwe klus is het altijd goed om te kijken of je gebruik wilt maken van een 1 componenten of een 2 componenten lak. Een 2 componenten lak heeft veel voordelen op de 1 componenten lak. Bijvoorbeeld:

  • een mooiere glans en glansbehoud
  • het is kras en slijtvaster
  • doorgaans een hogere laagdikte per laag
  • het is overschilderbaar met alle soorten verf
  • het is beter bestand tegen chemicaliën
  • over het algemeen een betere protectie dan een 1 componenten lak 

Wanneer gebruik je een 2 componenten lak?

 2 componenten lak wordt aanbevolen wanneer je op een kale ondergrond bezig bent of op een ondergrond die ook al voorzien is van een eerdere 2 componenten lak. Gebruik deze lak nooit op een ondergrond waar reeds een 1 componenten lak op zit. Dit zorgt namelijk voor een chemische reactie waardoor de 2 componenten lak kan werken als een soort beits middel.

Wel is het goed om te weten dat het chemische proces die gestart wordt wanneer je deze lak gaat gebruiken op de juiste ondergrond al begint tijdens het aanbrengen van de lak. Je hebt dus slechts enkele uren de tijd om aan de slag te gaan. Na een paar uur is de lak al hard en droog en kun je er eigenlijk alweer overheen.

2 componenten lak wordt vaak gebruikt voor beton zoals bijvoorbeeld een garagevloer. Belangrijk is om de ondergrond eerst goed te ontvetten en vervolgens met een roller aan te brengen. 2 componenten lak zien we ook vaak terug in de scheepvaart. Deze lak wordt dan vaak gebruikt voor het gedeelte van een schip dat onder water ligt. Ook parketvloeren worden vaak voorzien van deze 2 componenten lak. Als je wilt voorkomen dat er krassen of slijtage op je parketvloer komt kom je vrijwel altijd uit op deze lak.

Nog vragen?

Kijk hier voor ons assortiment 2 componenten lak. Wij hebben gekozen voor A-merken met een hoge kwaliteit en bieden het grootste aanbod van Nederland. Je wilt immers waar voor je geld, en bovendien wil je bij jouw klus het beste resultaat. Onze producten zijn uit voorraad leverbaar, dus dat betekent: vandaag besteld is morgen in huis. Als je echter haast hebt, kun je de 2 componenten lak zelfs dezelfde dag laten bezorgen! Heb je meer vragen over 2 componenten lak en hoe te gebruiken? Dan kun je die natuurlijk altijd stellen aan onze klantenservice. Onze medewerkers weten precies wat jij nodig hebt om iedere verfklus te kunnen klaren.