Verf ondergronden

Hout 
Kaal hout altijd eerst gronden voor het aanbrengen van de verf. Uitzonderingen hierop zijn: dekkende, transparante beits of vernis.
Harde (tropische) houtsoorten eerst goed ontvetten met een ontvettingsmiddel of rinser alvorens de eerste laag aan te brengen. Inhoudstoffen van sommige hardhoutsoorten kunnen doorslaan (ook wel bloeden genoemd) waardoor bruine vlekken ontstaan. Een goed isolerende grondverf kan dit probleem voorkomen.

Kunststof 
Gewone verf hecht dikwijls moeizaam op kunststof. Je  kunt dan een speciale hechtlaag als primer aanbrengen. Daarna kun je de gebruikelijke producten weer gebruiken. Flexibele en zachte kunststof is niet of nauwelijks te schilderen.

Metaal 
Voor metaal dat kan roesten (staal) dient als eerste laag een speciale roestwerende grondverf te worden gebruikt. Voor radiatoren kan een speciale warmtebestendige verf worden gebruikt om verkleuren na langdurige verwarming te voorkomen. Er zijn ook speciale metaalverven die direct over roestige ondergronden aangebracht kunnen worden.

Steen 
Nieuwe steenachtige ondergronden kunnen ook voorgestreken worden met middelen die de zuiging opheffen. Hierdoor verdwijnt muurverf niet direct weg in de ondergrond. Bij watervlekken kan een isolerend voorstrijkmiddel worden gebruikt alvorens de kleur wordt aangebracht.