Beitsen met roller of kwast: wat is beter?

Weet je al of je gaat beitsen met roller of kwast? Een beits pas je toe om een houten ondergrond buiten van een betere bescherming te voorzien. Beitsen zijn er in allerlei varianten. Zo zijn er transparante beitsen waarbij de houtstructuur zichtbaar blijft, maar er zijn ook dekkende buitenbeitsen. Ga je beitsen met een kwast of roller? Welke roller is voor een buitenbeits het meest geschikt en welke kwast gebruik je? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over beitsen met een roller of kwast.

Beitsen met roller of beitsen met een kwast: welke optie kies je?

In principe is zowel beitsen met een roller als beitsen met een kwast een optie. Tegelijkertijd adviseren we wel om een (platte) kwast te gebruiken als je een transparante beits gaat toepassen op een houten ondergrond. Een kwast biedt je meer mogelijkheden om de richting van de houtnerf te accentueren in vergelijking met een roller. Bovendien kan het gebruik van een roller ervoor zorgen dat er een sinaasappel effect te zien is in het eindresultaat. Je kunt op grotere oppervlakken altijd een roller gebruiken om de beits mee aan te brengen, maar we raden aan om hierna een kwast te gebruiken om de beits mee af te strijken. Op deze wijze kun je alsnog snel werken, accentueer je de houtnerf en wordt een sinaasappel effect voorkomen.

Bekijk snel geschikte rollers en kwasten:

Transparante beits aanbrengen met een kwast

Naast transparante buitenbeitsen kun je ook kiezen voor een dekkende beits. Waar je bij transparante beitsen beter kunt kiezen voor het gebruik van een kwast, maakt dit bij dekkende beitsen minder uit. Een dekkende beits met kwast of roller aanbrengen levert bij beide een mooi eindresultaat op. Ga je ruwer hout van een dekkende beits voorzien, dan is het wel beter om te kiezen voor een kwast. Dat levert je een rustiekere afwerking op die beter past bij dit type hout. Geschikte platte kwasten uit ons assortiment zijn onder meer de Copenhagen Pro Flex - Platte Kwast, de SAM Beitskwast - Lasure en de Copenhagen Pro Beits Flex . Qua roller kun je gebruikmaken van een beitsroller.

Schutting beitsen met roller of kwast en andere voorbeelden

Je kunt prima een schutting beitsen met een roller, maar we raden wel aan om de schutting hierna met een kwast af te strijken. Zoals we je hierboven al lieten zien, loop je bij een transparante beits het risico dat er een sinaasappel effect ontstaat. Afstrijken met een kwast voorkomt dit en stelt je in staat om handmatig de houtnerf te accentueren. Je gebruikt een roller dus vooral om jezelf tijd te besparen. Hiermee breng je in rap tempo de beits aan, waarna je een kwast inzet om het eindresultaat te optimaliseren. Zo ga je bijvoorbeeld ook aan de slag als je een tafel wilt beitsen met kwast of roller of als je een tuinbankje gaat beitsen.

Beitsen en benodigdheden bestel je bij Verfwinkel.nl

Beitsen zijn in allerlei varianten verkrijgbaar binnen onze webshop. Je kunt hierbij kiezen voor dekkende tuinbeitsen zoals onder meer deze Wijzonol Dekkend Tuinbeits, deze Tenco Houtcoat Zwart of deze Cetabever Tuinbeits Schuur & Tuinhuis. Ook een transparante beits is een optie, bijvoorbeeld deze Tenco Douglas Beits Transparant of deze Sigma Sigmalife Stain Matt. Ook voor de benodigdheden ben je bij ons aan het juiste adres, of je nu gaat beitsen met roller of kwast. Bekijk nu ons aanbod en bestel bij ons wat je nodig hebt voor het beitsen.

 1. SAM Beitskwast - Lasure (3 x 12 cm)
  SAM Beitskwast - Lasure (3 x 12 cm)
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf
 2. Copenhagen Pro Flex - Platte Kwast
  Copenhagen Pro Flex - Platte Kwast
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  15 reviews
  Vanaf
 3. Copenhagen Pro Beits Flex - Platte Kwast
  Copenhagen Pro Beits Flex - Platte Kwast
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf
 4. Goudhaantje Platte Kwast Dubbeldik Purple - Serie 686
  Goudhaantje Platte Kwast Dubbeldik Purple - Serie 686
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: