NCS kleuren: De elementaire kleurenwaaier

NCS staat voor Natural Colour System. Dit is één van de bekendste kleurensystemen ter wereld. Niet voor niets wordt het binnen verschillende disciplines gebruikt: architectuur, ontwerp en interieur bijvoorbeeld. Dit kleurenmodel wordt gepubliceerd door het Scandinavische Kleureninstituut. Het is de industriële standaard. Het is dan ook niet gek dat er veel verffabrikanten zijn die gebruik maken van de NCS index. Hierbij kun je denken aan bekende producenten zoals Histor, Sigma en Sikkens die NCS kleuren gebruiken. Bij Verfwinkel.nl bieden we je de mogelijkheid om te kiezen voor een NCS kleur voor jouw verf. Een NCS color is terug te vinden in deze Sigma - NCS Kleurenwaaier C21.3. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over NCS, de kleuren en de NCS waaier.

Hoe werkt het NCS systeem?

NCS is dus het Natural Color System. Dit systeem bevat zes elementaire kleuren. Dit worden elementaire tinten genoemd omdat mensen ze als zuiver zien. Dat wil zeggen: dit zijn de kleuren die overeenkomen met de waarneming van kleur in ons brein. Er zijn vier bonte of chromatische kleuren: geel, rood, blauw en groen. Daarnaast zijn er wit en zwart. Andere kleuren worden met behulp van deze elementaire kleuren beschreven.

Veel kleuren binnen de NCS kleurenwaaier worden daarom omschreven op basis van hun geelheid, roodheid, blauwheid, groenheid, witheid en zwartheid. Iedere kleur heeft een NCS code, op basis waarvan deze verhoudingen kunnen worden afgelezen. Een voorbeeld hiervan is NCS S 1500-N. Hierdoor kunnen exacte kleuren sneller gevonden en gebruikt worden. De bekendste index is de NCS Index 1950 Original. Deze verzameling bevat alle 1950 originele NCS kleuren. NCS kleuren zijn online te vinden bij Verfwinkel.nl. Daarnaast kun je een NCS waaier kopen bij onze webwinkel.

De kleurenwaaier van NCS

Een NCS kleurenwaaier online bestellen behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden. Met behulp van een waaier kun je NCS kleuren op de meest natuurgetrouwe wijze bekijken. Online kun je NCS kleuren ook bekijken, maar beeldschermen kunnen ervoor zorgen dat de tint vervormd weergegeven wordt. Als je beeldscherm bijvoorbeeld iets lichter of donkerder staat afgesteld, heeft dit meteen invloed op de weergave van de kleur. Daarom kun je het beste gebruik maken van een kleurenwaaier als je van plan bent om voor NCS verf te kiezen. De Sigma Kleurenwaaier – NCS Kleurenwaaier C21.3 bevat niet alleen alle 1950 NCS kleuren, maar ook 185 RAL kleuren en 36 metallic kleuren van Sigma.

NCS kleuren omzetten naar RAL

Het RAL coderingssysteem is een andere populaire optie op het gebied van verfkleuren. Je kunt een kleur van NCS naar RAL laten omzetten, mocht je dit prefereren. Voor elke NCS kleur is een RAL equivalent te vinden. Soms gaat het om exact dezelfde tint, andere keren om een benadering hiervan. Je kunt altijd bij ons terecht voor deskundig advies over NCS kleuren naar RAL kleuren. Andersom kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld Sikkens kleuren naar NCS kleuren. Je kunt altijd bij onze specialisten terecht.

NCS kleurenwaaier kopen en NCS verf kopen bij Verfwinkel.nl

Wil je jouw verf één van de NCS kleuren geven, dan ben je bij Verfwinkel.nl aan het juiste adres. Kies je kleur online, waarna onze specialisten ervoor zorgen dat de NCS kleuren optimaal uit de verf komen. Wil je eerst de kleuren bekijken, dan bestel je een NCS waaier bij ons. Wij helpen je de juiste kleur voor jouw verf te vinden. Kijk gerust rond op onze website en ontdek ons kleurenaanbod.

  1. Sigma Kleurenwaaier - NCS Kleurenwaaier C22.0
    Sigma Kleurenwaaier - NCS Kleurenwaaier C22.0
    4.8 out of five star rating on Trustpilot
    6 reviews

Lees ook: