Boeideel schilderen: Een boeiende verfklus

Van plan om een boeideel te schilderen? Het goede nieuws is dat boeidelen schilderen een klus is die je zonder problemen zelf kunt doen, ook als je geen ervaren schilder bent. De boeidelen van je huis zijn bijvoorbeeld te vinden op een dakkapel, plat dak, dakgoot of overkapping. Vaak gaat het hierbij om houten boeidelen die dienen ter afwerking. Hiermee wordt voorkomen dat neerslag en wind tussen de gevel en de dakbedekking kunnen komen. Boeidelen dienen dus zowel een decoratieve als een beschermende functie. De uitstraling hiervan kun je zelf aanpassen door een boeideel te verven. In deze blog laten we je zien hoe het schilderen van boeidelen in zijn werk gaat en welke soort verf je hiervoor het beste kunt gebruiken.

Waarom ga je een boeideel schilderen?

Op een schip kun je boeiboord schilderen, maar op je dak is het mogelijk om een boeideel te schilderen. Ten eerste is het bij hout buiten sowieso van belang dat het onderhouden wordt. Dat geldt ook voor een boeideel. Vaak zijn boeidelen gemaakt van hout, maar ze kunnen ook van kunststof gemaakt zijn. Alsnog is onderhoud dan van belang. Slecht onderhoud kan er voor zorgen dat de boeidelen vervangen moeten worden. Goed onderhoud verlengt juist de levensduur. Zo voorkom je de kosten die gepaard gaan met het vervangen van boeidelen. Over het algemeen moet je een professionele dakdekker voor die klus inschakelen. Natuurlijk kun je ook een boeideel schilderen om het bijvoorbeeld een andere kleur te geven. Zo verander je de uitstraling van bijvoorbeeld je dak.

Boeideel schilderen binnen enkele stappen

Wat voor veel verfklussen geldt, geldt ook voor een boeideel schilderen: je begint met een aantal voorbereidende stappen. Ten eerste maak je het boeideel schoon en ontvet je het. Dit kan bijvoorbeeld met St. Marc Verfreiniger. Hierna ga je het boeideel schuren. Aangetaste delen of oude verflagen haal je eerst weg voordat je gaat schuren. Het gebruik van een schuurmachine zal bijdragen aan een betere hechting van de verf. Vergeet niet om de boel te ontdoen van stof, want anders kunnen er stofdeeltjes in de verflaag terechtkomen.

Na het afronden van deze voorbereidingen kan er begonnen worden met het verven van het boeideel. Je begint met de eerste laag. Ga je nog een tweede laag aanbrengen, dan is het nodig om tussen de laag door het boeideel nog een keer licht op te schuren. Dit zal de hechting van de verf ten goede komen. Omdat je bij het schilderen van een boeideel waarschijnlijk op een ladder zult staan, is het aan te raden om een verfemmer te gebruiken. Je kunt ook werken vanaf een steiger.

Boeideel verf kopen bij Verfwinkel.nl

Voor een boeideel zoek je een lak die toegepast kan worden op houten en kunststof ondergronden en die weerbestendig is. Een aanrader voor je boeideel is deze Sikkens Rubbol XD High Gloss. Dit is een weerbestendige lak met een uitstekende buitenduurzaamheid, met een bescherming tot tien jaar. Deze lak is Uv-bestendig en behoudt formidabel zijn kleur en glans. Nog een topper met een uitstekende buitenduurzaamheid, geschikt voor 4-seizoenen onderhoud, is deze Sigma S2U Allure Gloss. De dekkracht van deze lakverf is hoog. Verder kijken voor verf voor een boeideel? Bekijk ons aanbod en ontdek de beste lakverf voor buiten zelf.

 1. Anza Verfemmer
  Anza Verfemmer
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Aanbieding BE
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  781 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Aanbieding BE
  Sigma S2U Allure Gloss
  Sigma S2U Allure Gloss
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  719 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Anza Lakset VILT - 5 delig
  Anza Lakset VILT - 5 delig
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  31 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs

Lees ook: