Trapleuning verven? Volg deze 10 stappen

Een trapleuning is misschien wel het meest vastgepakte stukje verf in huis. Het is dan ook belangrijk om een goede, geschikte verf te kiezen voor het verven van de trapleuning. Gebruik om verkleuring te voorkomen binnen een verf op waterbasis. En om problemen te voorkomen een verf die huidvet-resistent is zoals de Sigma S2U Nova Gloss, Sigma S2U Nova Satin, de Sikkens Rubbol BL Rezisto High Gloss of Wijzonol Aqua

In deze blog leggen we uit hoe je een houten trapleuning het beste kunt verven.

Waarom een huidvet - resistente verf voor de trapleuning?

Elke keer als de trapleuning wordt gebruikt, laten je handen een  beetje huidvet achter. Dit vet kan inwerken op watergedragen verf. Het vet verdeeld zich dan in de verflaag en werkt als weekmaker tussen de verfdeeltjes. Gevolg: een weke, plakkerige verflaag die vuil aantrekt, gemakkelijker beschadigd en moeilijk te reinigen is. Door te kiezen voor een goede, kwalitatieve  watergedragen huidvet resistente  verf,  behoren vieze, weke en plakkerige lagen tot het verleden.

Stappenplan in het verven van je trapleuning

 1. Verwijder indien mogelijk de leuning van de trap of muur.
 2. Verwijder was- en loszittende verflagen met bv. afbijt of een verffohn
 3. Ontvet de ondergrond met een geschikte verfreiniger zoals Universol, Polyfilla S600 of st. Marc
 4. Plak de  onderdelen, die niet verwijderd of  die niet geschilderd dienen te worden, af met gele schilderstape.
 5. Schuur de ondergrond zorgvuldig mat met schuurpapier of schuurpad. Machinaal schuren? Gebruik dan bijvoorbeeld ProGold Schuurpapier.
 6. Werk oneffenheden weg met een geschikte plamuur en schuur nogmaals zorgvuldig alles glad
 7. Gebruik indien nodig een grondverf of primer die past bij je gekozen aflak.
 8. De trapleuning schuren: Schuur licht eventuele oneffenheden weg met fijn schuurpapier. Denk hierbij aan ingevallen stof, haartjes, zakkers enz.
 9. Trapleuning schilderen. Hou de droogtijden in acht en breng minimaal twee lagen aflak aan.
 10. Laat alles goed drogen. Houd er rekening mee dat watergedagen verf pas na drie dagen uitgehard is en na 1-2 weken volledig belastbaar.

Do's and don't bij je trapleuning verven

 • Vooral ronde leuningen verven, is lastig. Gebruik een lakviltroller en een kwast om een zo strak mogelijk resultaat te krijgen. Zorg dat de leuning vast staat op een ondergrond zodat je een houvast hebt tijdens het schilderen.
 • Werk aandachtig van boven naar beneden en probeer nat-in-nat te werken om aanzetten te voorkomen. Schilder eerst het deel dat het verste van je af ligt zodat je niet in of over de natte verf hoeft te leunen om verder te schilderen. Ga je een ronde trapleuning verven? Geef hier dan extra aandacht aan.
 • Breng de (watergedragen) verf ruim en zorgvuldig aan, verdeel goed en laat drogen.

Trapleuning: Verven of Lakken?

Eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit of je de leuning dekkend of transparant schildert. Als je maar de geschikte trapleuning verf gebruikt. Er bestaan verschillende soorten verf voor de trapleuning. Kies bij voorkeur voor een watergedragen, huidvetresistente lak zoals de Sigma S2U Nova Satin, de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin of de Wijzonol Aqua Zijdeglans. Wanneer een trapleuning lakken je toch te lastig lijkt, zou je er ook voor kunnen kiezen om een trapleuning te spuiten.

Houten trapleuning zwart verven

Wanneer je er aan denkt om de trapleuningen te verven, maar nog niet goed weet welke kleur je wilt gebruiken, is zwarte verf voor je trapleuning misschien wel de beste keus. Het geeft een hele klassieke uitstraling aan je trapleuning en zwart steekt mooi af tegen de witte wanden van het trapgat.

Welke kwasten heb je nodig om je trapleuning te verven?

Nu je de lak voor de trapleuning gekozen hebt, is het tijd om na te denken over een geschikte kwast. Om een trapleuning dekkend te verven gebruik je bij voorkeur een patentpuntkwast  of een besnijkwast geschikt voor de verf van je keuze.  Grote vlakken kun je met een lakviltroller verven. Wil je een houten trapleuning verven in een blanke lak of vernis dan is het beter om een platte kwast te gebruiken.

Trapleuning geschilderd en nu?

Nu de trapleuning er weer strak en mooi uitziet wil je misschien ook wel de trap zelf aanpakken. Hier lees je alle tips en tricks over een trap verven. En de deuren? Kunnen die niet ook een nieuwe verflaag gebruiken? Bekijk hier hoe je het project: Deur verven aanpakt.

 

Dit heb je nodig om je trapleuning te verven:
Product
Prijs
Bekijk
1.
€ 37,45
Prijs totaal € 37,45

Lees ook: