Hoe schilder je een deur?

Soms zie je geschilderde deuren waarbij je denkt; Wow!! Hoe hebben ze dat gedaan? Hoe is die deur geschilderd? Hoe kan die zo mooi gelukt zijn?

In dit blog laten we je zien hoe je stap voor stap een deur kunt schilderen.

1. Inspiratie

Zoek je favoriete kleur uit. Bedenk welke eisen je aan de verflaag wilt stellen en verdiep je in de verf die geschikt is voor de ondergrond van jouw deur. Ga je binnen of buiten schilderen? Wil je één kleur of meerdere kleuren? Hoogglans of toch liever zijdeglans? Moet er nog een tekst op de deur komen? Schilder je die zelf of bestel je een sticker? Heb je al nagedacht of je wil dat de deur een krasvaste verflaag krijgt of een die bestand is tegen huidvet omdat de deur vaker onder de deurkruk wordt vastgepakt als eraan. Kies in dit laatste geval voor Sigma S2U Nova Satin of Wijzonol Aqua Zijdeglans. Deze zijn allebei krasvast en huidvetbestendig. Ideaal voor binnendeuren dus.

2. Voorbereiding

Bescherm je vloer tegen spatten en verwijder zoveel mogelijk het deurbeslag. Verwijder ook loszittende of bladderende verf en ontvet de deur zorgvuldig met een geschikte ontvetter zoals St. Marc of Universol. Geef met ontvetten wat extra aandacht aan de stukjes deur die veel met de hand vastgepakt worden, zoals net boven en onder de deurklink. Zorg dat je alles wat je nodig hebt in huis hebt. Denk hierbij naast verf, kwasten en rollers bijvoorbeeld ook aan geschikte plamuur, plamuurmessen, schildershandschoenen, afplaktape, schuurpapier, spons enz. 

3. Aan de slag

Schuur de ondergrond zorgvuldig en volledig mat. Schuren is het meest vervelende klusje tijdens de schildersklus maar ook het meest belangrijkste klusje. Door te schuren voorkom je latere problemen met de verflaag zoals een slechte hechting of lelijke vlekken. Gebruik het juiste schuurpapier en maak alles stofvrij zodra je klaar bent met de schuurklus. Heb je een nieuwe, onbehandelde deur voorzie die dan eerst van een laag grondverf. Voor binnen kun je bijvoorbeeld kiezen voor Sigma S2U Nova Primer of Sikkens Rubbol BL Primer op waterbasis. Voor een buitendeur kies je o.a. grondverf zoals Wijzonol LBH Grondlak HV, Sikkens Rubbol Primer Express, Sigma Amarol Primer, Sigma S2U Allure Primer, Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer of de Rubbol Primer Extra van Sikkens. Als je de eindkleur al weet, laat dan je grondverf ook mengen in deze kleur. Dat komt je eindresultaat ten goede.

4. Wees kritisch

Alles geschuurd? Kijk kritisch naar de deur en werk beschadigingen en krassen bij met een geschikte plamuur. Zit er glas in de deur? Kijk dan ook meteen even de kitnaden en glaslatten na en breng indien nodig een nieuwe kitnaad aan met een overschilderbare kit. Schuur nogmaals de gerepareerde plakken glad en egaal. De deur is nu bijna klaar om geschilderd te worden.

5. Laatste voorbereidingen

Maak de ondergrond stofvrij met een stoffer of kleefdoekje. Plak de delen die je niet wilt schilderen af met afplaktape. Zelf gebruik ik altijd graag gele tape. Wij adviseren de ProGold Maskingtape - Geel voor deze klus. Deze is prettig in gebruik, geeft strakke verflijnen en laat geen lijmresten achter. Gerepareerd of onbehandeld hout? Grond de deur dan geheel of plaatselijk eerst met een geschikte grondverf. Voor binnen kun je bijvoorbeeld kiezen voor Sigma S2U Nova Primer of Sikkens Rubbol BL Primer op waterbasis. Voor een buitendeur kies je o.a. grondverf zoals Sigma S2U Allure Primer of de Rubbol Primer Extra van Sikkens. Als je de eindkleur al weet, laat dan je grondverf ook al mengen in deze kleur. Dat komt je eindresultaat ten goede. Laat de grondverf goed drogen.

6. Schilderen van de deur

Nadat de grondverf goed gedroogd is, werp je een laatste kritische blik en schuur je de laatste oneffenheden (indien aanwezig) weg met een fijn schuurpapier of een schuurmatje. Maak de deur en de nabije omgeving nogmaals stofvrij en breng de eerste verflaag aan. Schilder eerst de randen met een kwast en rol daarna de grotere delen met een viltroller. Wil je een paneeldeur schilderen? Schilder dan eerst de dieper gelegen panelen en daarna de rest van de deur. 

Bijna klaar! Klaar met schilderen? Verwijder voorzichtig de afplaktape en laat de deur drogen. Nadat de deur droog is (hou de droogtijden van de fabrikant in acht) kan een tweede verflaag aangebracht worden. Hoe? Door de deur, indien nodig, licht te schuren, eventueel opnieuw af te plakken (nu met paarse tape) en daarna een tweede verflaag aan te brengen. Laat hierna de deur goed drogen en hou er rekening mee dat de deur na ongeveer één week pas volledig belast kan worden. 

Dit heb je nodig om een deur te schilderen:
Product
Prijs
Bekijk
1.
€ 43,20
2.
€ 48,08
3.
€ 38,70
4.
€ 51,35
5.
€ 38,46
Prijs totaal € 219,79

Lees ook: