vernis

Vernis gebruiken voor een mooie afwerking

Als je aan het klussen bent, wil je graag dat het resultaat lang mooi blijft. Hiervoor kun je vernis aanbrengen. Wat is vernis nou precies? Dit is een kleurloze laag die vele jaren bescherming biedt tegen vocht en vuil. Houtwerk en andere ondergronden geef je er een prachtige afwerking mee, die bovendien kras- en stootvast is. Je kunt onder andere meubels, deuren, wanden en kozijnen voorzien van vernis. Bij Verfwinkel.nl kun je vernis kopen in verschillende varianten, zoals zijdeglans, hoogglans, matte vernis en extra matte vernis. 

Wat is vernis?

Vernis is een beschermende laag die je aanbrengt op een verflaag of ander materiaal. Je koopt het in vloeibare vorm en brengt het aan met een kwast, net als verf. Zodra de vernislaag goed is opgedroogd biedt het bescherming tegen vocht, schimmels, licht, slijtage en andere invloeden. Vernis is in principe een kleurloze verf en wordt ook wel blanke lak genoemd. Als je hout graag mooi wilt houden en niet in een kleur wilt verven, is hout vernis ideaal. Dit geldt zeker als het hout intensief gebruikt wordt, zoals bijvoorbeeld een trap. Door de vernislaag voorkom je dat het hout zelf wegslijt. Hier kun je echt jarenlang plezier van hebben. Uiteindelijk zal de beschermlaag door het intensieve gebruik wel slijten, maar dan is het gewoon tijd om het hout opnieuw te vernissen. 

Tips voor het vernissen

Wij willen je graag voor het vernissen deze tips meegeven: 

Oude vernis verwijderen.

Stap 1: Om te beginnen moet je de oude vernislaag verwijderen. Hiervoor heb je een schuurmachine, krabber en wellicht afbijtmiddel nodig. Het is hierbij verstandig jezelf te beschermen met een stofkap voor je mond, een stofbril en handschoenen.

Ondergrond stofvrij maken en schuren.

Stap 2: Vervolgens ga je de ondergrond eerst ontvetten met bijvoorbeeld St. Marc en daarna schuren met fijnkorrelig schuurpapier. Nadat je dit gedaan hebt, verwijder je het stof met een stoffertje en een vochtige doek. 

Stap 3: Hierna kun je een grondlaag en een afwerkingslaag vernis aanbrengen met een kwast en/of roller. Roer vooraf de vernis goed door en wacht met het aanbrengen van een volgende laag totdat de vorige laag goed opgedroogd is. In principe is het aanbrengen van twee afwerkingslagen voldoende, maar bij ondergronden die zeer intensief gebruikt worden bevelen we drie lagen aan. Dit is bijvoorbeeld bij vloeren, drempels en trappen het geval.

Na het vernissen zijn tips voor het schoonmaken van belang. Vloeren en trappen moet je afhankelijk van de gebruiksintensiteit wekelijks of dagelijks poetsen. Kozijnen dien je minimaal een keer per jaar schoon te maken. Dit doe je met een spons of poetsdoekje en sopje van lauw water met een mild schoonmaakmiddel. Voorkom het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen en schuurmiddelen. in ons blog lees je wat je moet doen om je schilderwerk langer mee te laten gaan.

Krijtverf afwerken met vernis

Meubels die voorzien zijn van krijtverf afwerken met vernis is een mogelijkheid, maar het hoeft niet. Het is enkel aan te bevelen als de kans vrij groot is dat het oppervlak vlekken oploopt, zoals een salontafel. Kies dan bijvoorbeeld voor matte vernis of extra matte vernis. De vernis is eenvoudig aan te brengen en geeft de ondergrond een sterke beschermlaag. Je kunt ringen van kopjes en andere vlekken gemakkelijk met een vochtig doekje verwijderen. In plaats van de krijtverf afwerken met vernis kun je ook kiezen voor een behandeling met wax, maar dit zal je regelmatig moeten herhalen. 

Vernis verwijderen

Zoals je al las, kun je een vernislaag verwijderen met een schuurmachine, afbijtmiddel en/of een verfkrabber. De afbijt is een agressief product dat meestal de nodige risico’s voor milieu en gezondheid heeft, tenzij je voor een biologisch afbreekbare variant kiest. Er zijn daarnaast ook andere methoden. Je kunt werken met een heteluchtpistool, speciaal voor het verwijderen van verf. Met de warmte van een heteluchtpistool of verfföhn kun je prima oude vernis verwijderen van kleine oppervlaktes. Let er bij deze methodes op dat de dampen van de verf giftig kunnen zijn en draag een beschermingsmasker voor je mond en neus. 

Vernis kopen bij verfwinkel.nl

Wat is de vernis die je voor jouw project het beste kunt kopen? Wij van Verfwinkel.nl geven je voor het vernissen tips en advies. In ons assortiment vind je onder meer hout vernis, matte vernis en extra matte vernis. Bij ons kun je vernis kopen voor scherpe prijzen!

 1. Trimetal Silvatane PU Acryl Satin
  Trimetal Silvatane PU Acryl Satin
  5 out of five star rating on Trustpilot
  2 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Trimetal Silvatane PU Acryl Brillant
  Trimetal Silvatane PU Acryl Brillant
  5 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Trimetal Silvatane Classic Satin
  Trimetal Silvatane Classic Satin
  4 out of five star rating on Trustpilot
  6 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Painting the Past Topcoat - Kleurloos 1 Liter
  Painting the Past Topcoat - Kleurloos 1 Liter
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
 5. Glitsa Meubellak Eiglans
  Glitsa Meubellak Eiglans
  5 out of five star rating on Trustpilot
  5 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 6. Trae-Lyx Naturel Finish 2K - Ultra Mat
  Trae-Lyx Naturel Finish 2K - Ultra Mat
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  18 reviews
  Vanaf Adviesprijs