Zo gaat je schilderwerk langer mee
Als je het schilderwerk van je huis goed onderhoudt, blijft het langer mooi en gaat het langer mee.
Voor het binnenschilderwerk zit het aardig in ons systeem om de deuren en kozijnen zo af en toe eens af te wassen en alles van een nieuw laagje verf te voorzien. Maar het buitenschilderwerk wordt vaak vergeten om af en toe eens van een sopje te voorzien. En in veel gevallen ook te laat begonnen met het onderhouds schilderwerk. Met een beetje aandacht, liefde en zorg kunt u de duurzaamheid van het buitenschilderwerk optimaliseren en verlengen. Keuzestress? Bestel de Sigma Kleurenwaaier - NCS Kleurenwaaier C21.3.
Schilderwerk schoonmaken oftewel verf schoonmaken
Door het buitenschilderwerk minimaal twee keer per jaar te reinigen verleng je de levensduur van de verf en voorkom je dat vuil en vocht in het hout dringen. Door het schilderwerk zorgvuldig te inspecteren tijdens deze schoonmaakbeurt zie je meteen de gebreken en kan je actie ondernemen als dat nodig is. Hierdoor voorkom je grote reparaties achteraf.
Vooral de liggende delen, zoals de onderdorpels van je kozijnen hebben veel te verduren aan de zon- en regenzijde van je huis. Door slechte kitnaden of kleine scheurtjes in een onderdorpel tijdig te ontdekken en te herstellen voorkom je bijvoorbeeld houtrot. Herstel bijvoorbeeld kleine scheurtjes door de onderdorpel eerst goed te ontvetten en daarna te schuren. Na het stofvrij maken kan de dorpel geschilderd worden met een goede grondverf voor buiten zoals Sigma S2U Primer, Sigma S2U Allure Primer, Sigma Amarol Primer of Wijzonol LBH SDT Grondlak en daarna 2 lagen aflakken met een duurzame lak voor buiten zoals bijvoorbeeld Sikkens Rubbol Finura High-Gloss, Sigma S2U Gloss, Sigma S2U Allure Gloss, Sikkens Rubbol SB, Sikkens Rubbol XD High Gloss, Wijzonol LBH SIlicon Alkyd Hoogglans Wijzonol LBH Urethan Alkyd Zijdeglanslak, Wijzonol Dekkend Hoogglanslak of Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak .
In ons blog buitenkozijnen schilderen lees je alle tips voor deze klus.
Open naden en kieren tussen bijvoorbeeld de liggende en staande kozijndelen af met een elastische overschilderbare kit. Openstaande naden tussen het glas en de kozijn kit je eenvoudig af met beglazingskit.
Schilderwerk controleren
Als je dan toch het schilderwerk aan het schoonmaken bent, controleer dan meteen het hout op beschadigingen. Let er ook op of de verf aan het poederen is, m.a.w. of de verf afgeeft aan de doek of spons waarmee je aan het schoonmaken bent. Is dat het geval? Dan beschermt de verf de ondergrond niet meer en is er een nieuwe onderhoudslaag verf nodig.
is de verflaag flink verkleurd? Ook dan beschermd de verflaag de ondergrond niet meer voldoende en is een nieuwe onderhoudslaag nodig. Scheurtjes, blaasjes, houtrot en groene aanslag dienen ook het beste meteen opgepakt te worden om verdere schade aan de ondergrond en schilderwerk te voorkomen.
Schilderwerk tijdig bijwerken
Als het schildererk tijdig gecontroleerd en bijgewerkt wordt, door plaatselijke reparaties te doen, wordt erger voorkomen. Dus zorg dat kleine beschadigingen, bijgewerkt worden door de plek op te schuren en over te schilderen.
Houtrot door vochtproblemen
‘Zit er al veel vocht in het hout? Dan kan de verf gaan afbladderen, waardoor vocht in het hout kan trekken en er houtrot kan ontstaan. Houtrot herken je aan een zachte structuur en donkere kleur. Zachthouten kozijnen – van bijvoorbeeld vurenhout en grenen – zijn gevoeliger voor houtrot dan hardhouten kozijnen – bijvoorbeeld van meranti.
Wil je weten hoe je houtrot moet behandelen? Lees dan ons blog over houtrot.
Lees ook: