BIObased muurverf: alles wat je moet weten

Zoek je biobased muurverf? Of maak je in ieder geval graag een bewuste keuze als het gaat om de meest milieuvriendelijke verf? Goede zaak! In dit blog vind je 5 goede redenen voor het kiezen van biobased muurverf.

Waarom biobased muurverf kiezen?

Tegenwoordig kun je uit zoveel goede verf kiezen dat je vaak niet meer weet wat het verschil is. Kijk je enkel naar kleur, prijs en kwaliteit? Of vind je duurzaamheid - verf die beter voor het milieu is - ook een belangrijk motief bij het maken van je keuze? In dat geval ga je natuurlijk op zoek naar muurverf waarin meer biobased grondstoffen zitten. 

Biobased muurverf, wat is dat precies?

Biobased verf is verf die is samengesteld uit biobased grondstoffen. Dat zijn grondstoffen op biologische basis, oftewel grondstoffen die worden gewonnen uit de natuur. Daarnaast geldt dat deze grondstoffen herwinbaar zijn. Dit betekent dat de planten, bomen of gewassen waaruit ze worden onttrokken, binnen afzienbare tijd weer terug kunnen groeien. Verf op biologische basis houdt in dat de receptuur van de verf een aandeel biologische grondstoffen bevat. Dit zijn bijvoorbeeld biologische oliën of bindmiddelen.

100% biologische verf maken is (bijna) onmogelijk. Bij muurverf die gedeeltelijk uit biologische, herwinbare grondstoffen bestaat, wordt daarom gesproken van biobased muurverf. Hoe groot het aandeel biologische grondstoffen daadwerkelijk is, wordt uitgedrukt in een percentage van het totaal. Wil je biobased muurverf kopen? Let dan goed op het aandeel biologische grondstoffen van het gehele product. De Wijzonol Muurverf Extra Mat heeft bijvoorbeeld een percentage tussen de 40 en 60%.

5 Goede redenen om te kiezen voor biobased muurverf

 

1. Geef om het milieu! Alle kleine beetjes helpen

Misschien is het eten dat je koopt al biologisch, rijd je elektrisch of kies je voor kleding van duurzaam gewonnen materialen. Door deze bewuste keuzes draag je bij aan een betere wereld. Ook in en rondom je huis kun je milieubewuste keuzes maken. Hierbij hoef je niet altijd groot te denken om toch grote impact te hebben. Bij een chemisch product als verf, maakt jouw keuze een wereld van verschil. De duurzame grondstoffen van biobased verf worden gewonnen uit onuitputtelijke bronnen. Deze groeien binnen de levensduur van de verf terug. Zo verminder je de belasting op het milieu!

2.Help klimaatverandering tegen te gaan

De hoeveelheid CO2 in de lucht neem toe doordat we meer fossiele brandstoffen zoals olie en gas verbruiken. Het bedrijfsleven heeft een grote verantwoordelijkheid in de verduurzaming van de productie van verbruiksgoederen. Ook als consument kun je hier ook een rol in spelen. Niet alleen door te kijken wát je koopt, maar ook bij welke bedrijven je dat doet. Door het terugdringen van de CO2-uitstoot, wordt de opwarming van de aarde beperkt. Biobased muurverf heeft veelal een lagere CO2-footprint. Op de deksels van de muurverven van Wijzonol staat een QR code waarmee je de CO2 footprint waarde direct kunt checken.

3. Kies voor kwaliteit náást duurzaamheid

Kwaliteit en duurzaamheid gaan hand in hand. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Bioseries muurverven van Wijzonol. Voor de BIOseries gebruikt Wijzonol innovatieve bindmiddelen op basis van plantaardige oliën. Deze vervangen de traditionele bindmiddelen. De gebruikte plantaardige olie is een hernieuwbare grondstof, in tegenstelling tot de eerder gebruikte fossiele grondstof. Deze laatste raken op en vervuilen meer (zoals olie).

Bij de BIOseries van Wijzonol wordt gewerkt met reststromen. Dit betekent dat uit de afvalstoffen van biomassa van olijven, mais en zonnebloemen een heldere olie wordt gewonnen. Deze duurzame muurverf is een verbeterde versie van het traditionele product. Je hoeft dus niet te kiezen voor duurzaamheid boven kwaliteit, want deze waarden hebben tegenwoordig een prima bestaansrecht naast elkaar!

TIP: Bekijk eens hoe het proces van verf verbeteren bij Wijzonol in zijn werk gaat.

4. Biobased verf is niet per definitie duurder

Vaak wordt gedacht dat biobased muurverf duurder is dan andere soorten muurverf. Is dat echt zo? Het antwoord is nee. Biobased muurverf is niet per definitie duurder. Toch blijft het een moeilijk stigma om te doorbreken. Bedrijven die inzetten op duurzame ontwikkeling zijn júist bedrijven die kijken hoe het anders, beter en efficiënter kan. Biobased muurverf is in Nederland dus gewoon verkrijgbaar tegen concurrerende prijzen.

5. En tot slot: Biobased muurfverf is eenvoudig verkrijgbaar

Net als met duurzame producten in de supermarkt is de keuze uit duurzame verf tegenwoordig veel breder en makkelijker. Wil je helemaal de deur niet uit , dan bestel je je biobased muurverf eenvoudig op kleur gemaakt in onze webshop.

 1. Wijzonol Wijzotex Extra Mat
  Wijzonol Wijzotex Extra Mat
  3 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Wijzonol Muurverf Extra Mat
  Wijzonol Muurverf Extra Mat
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  13 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Wijzonol Spacklatex
  Wijzonol Spacklatex
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  9 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Wijzonol Muurverf Mat
  Wijzonol Muurverf Mat
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  41 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: