Huis wit schilderen, mag dat?

Je huis wit schilderen is de ideale manier om je woning van een compleet nieuwe look te voorzien. Geregeld wordt aan ons gevraagd: mag je je huis verven en mag ik mijn huis wit schilderen? Het wit schilderen van je woning kan best een ingrijpende verandering zijn, zeker wanneer deze kleur flink verschilt van de woningen bij je in de buurt. Daarom geven we in deze blog antwoord op al jouw vragen omtrent je woning wit schilderen. Zo weet je wat je kunt verwachten.

Huis wit schilderen, mag dat?

In principe is het geen enkel probleem als je jouw huis wit wilt verven. Je hebt dan ook geen vergunning nodig als je jouw huis wit wilt schilderen. Als je iets aan het exterieur van je woning wilt aanpassen, moet je jezelf wel altijd af te vragen: is dit een grote aanpassing van mijn huis? Voor grote aanpassingen heb je namelijk wel een vergunning nodig. Je huis wit schilderen valt hier normaal gesproken niet onder. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel. Stel dat alle woningen bij jou in de buurt een zwarte kleur hebben en jij wil je huis van een witte kleur voorzien. Dit kan als te contrasterend bestempeld worden. In dat geval kan zelfs beoordeeld worden dat er afbreuk wordt gedaan aan de ruimtelijke kwaliteit van je buurt. Wil je zeker weten of je zonder problemen je huis wit mag schilderen neem dan contact op met de gemeente waarin je woont over de mogelijkheden.

Voorgevel schilderen vergunning

Een te fel contrast kan dus een reden zijn om navraag te doen bij de gemeente. Hetzelfde geldt als je jouw voorgevel gaat schilderen. Specifiek gaat het hierbij om het schilderen van de kunststof onderdelen van je voorgevel, bijvoorbeeld de kozijnen. In sommige gevallen heb je hier wel een vergunning voor nodig. Net als bij de kleur van je woning is het namelijk niet de bedoeling dat het contrast met andere woningen te groot is. Dit kan als ongewenst worden ervaren door je buurtgenoten. Vraag daarom altijd bij de gemeente na wat mogelijk is en wat niet.

Huis wit schilderen voor en na

Het wit schilderen van je huis geeft de uitstraling van je woning een boost. Het lijkt wel alsof je een nieuw huis hebt. Het is een uitstekende manier om verkleurde bakstenen er weer zo goed als nieuw uit te laten zien. Bovendien kan de witte kleur van de buitenmuren een mooi contrast vormen met donker gekleurde dakpannen en/of kozijnen. Maar er kleven nog meer voordelen aan je huis wit schilderen. Muurverf voor buiten is van nature weerbestendig. Zo is deze verf slijtvast en bestand tegen de UV stralen van de zon. Ook neerslag zal geen impact hebben op deze verf. Op deze manier wordt je huis dus ook beter beschermd. Voor de klus adviseren wij de Wijzonol Muurverf voor Buiten, Sigma Facade Topcoat Satin, Sikkens Alphatex IQ - Muurverf of de Sigma Facade Topcoat Self-Clean Matt.

Schilder je huis wit met Verfwinkel Buitenverf

Via onze webwinkel vind je alle producten die je nodig hebt voor je verfklus. Hiermee bedoelen we niet alleen de buitenverf, maar ook bijvoorbeeld de primer en alle accessoires die je maar nodig kunt hebben tijdens het schilderen. Onze producten zijn vochtbestendig en weerbestendig. Zo weet je zeker dat de mooie witte kleur van je woning voor langere tijd behouden blijft. Inspiratie nodig? Dan kun je onze top 10 buitenverf bekijken.

 1. Wijzonol Muurverf voor Buiten
  Wijzonol Muurverf voor Buiten
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  26 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sikkens Alphatex IQ Zijdeglans - Muurverf
  Sikkens Alphatex IQ Zijdeglans - Muurverf
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  41 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Tenco Anti Regendoorslag
  Tenco Anti Regendoorslag
  5 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Sigma Kleurgarantie
  Sigma Facade Topcoat Matt
  Sigma Facade Topcoat Matt
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  19 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: