Kleurpalet samenstellen: kies de kleuren die bij jou passen

Iedereen wil graag een wauw-effect creëren met gekleurde muurverf. Met deze tips kies je de kleuren die bij jou passen en krijg je gegarandeerd een mooi resultaat.

60-30-10 principe

Gebruik voor het bepalen van je verfkleuren het 60-30-10 principe, een super simpel principe dat in elke ruimte toegepast kan worden. Met 60-30-10 kies je kleur en creëer je tegelijkertijd balans in je interieur. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Kies 3 kleuren die samen een mooi palet vormen.

 • De eerste kleur gebruik je voor 60% van de ruimte. Dit is je hoofdkleur en is vaak de zachtste tint uit je palet. Deze gebruik je voor het grootste deel van je wanden, eventueel je plafond en de vloer.
 • De tweede kleur gebruik je voor 30% van de ruimte. Deze kleur is vaak wat meer uitgesproken en wordt bijvoorbeeld toegepast op de muur achter je bank of een andere muur waar je de aandacht op wil vestigen.
 • De derde kleur is de accentkleur die in 10% van de ruimte terug te vinden is. Dit mag een zeer uitgesproken kleur zijn en is de finishing touch voor je interieur. De kleur hoeft niet per se toegepast te worden op een muur maar kan bijvoorbeeld ook een meubel zijn dat je een kleurtje geeft. 

ls je het principe eenmaal doorhebt, wordt het kiezen van kleur een stuk gemakkelijker en creëer je in een handomdraai een kleurrijk interieur dat toch in balans is.

603
60-30-10 principe met Histor kleuren Mountain Goat, Subdued en Nightcap

Histor Kleur van het Jaar 2024

Ben je op zoek naar een trendkleur voor jouw interieur? Laat je inspireren door Limitless, de kleur van het jaar 2024. Of door één van de drie bijbehorende kleurtrends. Ben je op zoek naar een warme basiskleur dan is het grenzeloos geel van Limitless wellicht een goede keuze. Limitless voelt als een zachte neutrale toon in combinatie met witten, beiges of zandtinten. Ben je op zoek naar een meer uitgesproken kleurpalet, dan laat Limitless zich perfect combineren met de meer uitgesproken, heldere kleuren zoals lila en groen.

Kleuren combineren

De mogelijkheden zijn eindeloos dus het is van belang om, voordat je je kleuren kiest, goed na te denken over het effect dat je wil bereiken. Ga je voor rust in huis dan is het handig om te kiezen voor zachte aardse tinten zoals het beige Mountain Goat en warme tinten zoals het zacht roze Subdued met het contrasterende grijsblauwe Night Cap. Ligt je voorkeur bij een meer natuurlijk palet, kies dan voor het zachte Nestled Honour als basis aangevuld met groentinten zoals Pine Garland en het meer uitgesproken Drop of Jade. Een tipje Caramelized Pecan als finishing touch geef dit palet tenslotte zijn warmte. Wil je graag een uitgesproken kleurpalet creëren dat helemaal van nu is? Kies dan voor meer intensere kleuren zoals het warme Cream Compote als basis. Combineer dit met het diepblauwe Daring Indigo en het uitgesproken lila Puturple voor een spetterend, trendy resultaat.

Het belangrijkste is dat je goed naar je eigen gevoel luistert. Laat niet alleen de trends bepalen welke kleuren jij op je muur schildert. Alleen met jouw smaak maak je een thuis van je huis. Kies voor kleuren die je blij maken, of juist tot rust brengen. Kleuren die je verrassen of je thuis doen voelen. Creëer je eigen plek met een persoonlijk kleurpalet en het 60-30-10 principe.


Histor Kleur van het Jaar 2024: Limitless


Kleuren in jouw interieur

Vind je het alsnog spannend of je wel de juiste kleuren hebt gekozen, dan kan je via de Histor MY color app een impressie krijgen van jouw kleurcombinatie in de ruimte. Je kan er je eigen foto van jouw huis uploaden. Met de zoekfunctie kan je jouw kleurpalet samenstellen en toepassen op de ruimte. Het is een beetje alsof je naar de door jouw geschilderde ruimte kijkt voordat je überhaupt de verf hebt gekocht.

Daarnaast is een goede voorbereiding het halve werk. Zorg dat je vloer goed is afgedekt en randen eventueel zijn afgeplakt met schilderstape en de verfrollers, kwasten en verfbak klaarstaan zodat je alles bij de hand hebt en vlotjes je muur kan schilderen. Werk met voldoende licht zodat je goed ziet waar je geweest bent en waar je met de volgende baan moet beginnen. Zeker met een lichte verf op een witte ondergrond krijg je zo het beste resultaat (en dat wil je!).

 1. Histor Kleurbedenktijd
  Histor MY color Muurverf - Extra Mat
  Histor MY color Muurverf - Extra Mat
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  10 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Histor Kleurbedenktijd
  Histor MY color Muurverf - Zijdemat
  Histor MY color Muurverf - Zijdemat
  5 out of five star rating on Trustpilot
  3 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Histor ColorTester Kleurstaal – 1091-3 Limitless
  Histor ColorTester Kleurstaal – 1091-3 Limitless
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs

Lees ook: