Waarom laat verf los van een gestucte muur?

Het is een probleem waar we helaas nog te vaak over horen: verf laat los van een gestucte muur. Gestucte muren zijn van zichzelf poedering. Daarnaast hebben ze meestal een zuigende werking. Verf laat los van een gestucte muur als het rechtstreeks op het pleisterwerk wordt aangebracht. Maar waarom is dit het geval? Is er een manier om te voorkomen dat het verf loslaat van een gestucte muur? In deze blog gaan we het bekijken, waarbij we antwoord geven op jouw prangende vragen. Jouw verf laat los op het stucwerk? Na het lezen van deze blog zal dat probleem verleden tijd zijn.

Verf laat los op een gestucte muur: wat is de oorzaak hiervan?

Zoals we je hierboven al lieten zien, is een gestucte muur een poederige ondergrond die vaak een zuigende werking heeft. Het vocht uit een verfproduct wordt meteen opgenomen als je dit product rechtstreeks op het pleisterwerk aanbrengt. Dit komt de hechting van de verf niet ten goede. De verf laat los van de gestucte muur. Een goede voorbehandeling kan problemen voorkomen. Een andere oorzaak van loslatende verf op een gestucte muur is het gebruik van verfproducten van een lage kwaliteit. Zelfs bij een juiste voorbehandeling kan de verf dan gaan afbladderen. Gelukkig bestel je bij Verfwinkel.nl altijd producten van een hoge kwaliteit tegen aantrekkelijke prijzen. Meer weten over afbladderende verf? Lees dan onze tips voor afbladderende verf.

Stucwerk laat los bij het verven

Stucwerk dat loslaat tijdens het verven is een ander probleem waar je mee te maken kunt krijgen als je gestucte muren gaat schilderen. Dit probleem kan veroorzaakt worden doordat er te vroeg begonnen is met het verven van het pleisterwerk. Het stucwerk heeft voldoende tijd nodig om te kunnen drogen. Anders is het mogelijk dat het pleisterwerk niet genoeg uit heeft kunnen harden. In dat geval zullen er stukjes stucwerk los komen tijdens het schilderen. Dat komt het eindresultaat niet ten goede. Hou je daarom altijd aan de droogtijd als het gaat om het verven van stucwerk.

Hoe kun je voorkomen dat verf los laat van een gestucte muur?

Je kunt twee producten gebruiken om een gestucte muur voor te behandelen. Ten eerste kun je kiezen voor een impregneermiddel. Een goed voorbeeld hiervan is deze Sikkens Alpha Muurfix. Dit transparante product trekt in het oppervlak en vermindert de zuiging van de muur. Licht poederende ondergronden worden gefixeerd. Daarnaast kun je kiezen voor een voorstrijkmiddel. Zuigende ondergronden worden gefixeerd, waardoor de zuigende werking tegen wordt gegaan. De hechting van de verf wordt bevorderd en kleur- en glansverschillen door de zuigende werking worden voorkomen. Goede voorstrijkmiddelen uit ons aanbod zijn deze Sigma Sigmafix Universal en deze Alabastine Voorstrijk Sneldrogend Transparant.

Een nadeel van impregneer- en voorstrijkmiddelen is dat ze bij overmatig gebruik leiden tot glimmende plekken op de zuigende ondergrond en een verminderde hechting van de verf. Je kunt daarom ook kiezen voor een andere optie: een verdunde muurverf op basis van acrylaatdispersie. Hierbij breng je één verdunde en één onverdunde laag aan. Een goed voorbeeld van een dergelijke muurverf is deze Sigma Perfect Matt – Muurverf. Daarnaast nog een laatste tip: houd rekening met de droogtijden van de verf en het klimaat binnen. Schilder bij temperaturen tussen de 10 en 25 graden Celsius, zorg voor een luchtvochtigheid lager dan 65% en ventileer voldoende. Zo wordt baanvorming voorkomen. Ga je een gestucte muur verven? Bestel jouw producten bij Verfwinkel.nl.  

 1. Sigma Sigmafix Universal
  Sigma Sigmafix Universal
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  14 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Alabastine Voorstrijk Sneldrogend Transparant
  Alabastine Voorstrijk Sneldrogend Transparant
  4.3 out of five star rating on Trustpilot
  34 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: