Wat is vochtregulerende verf en dampdoorlatende latex?

In de omschrijving van bepaalde producten zie je het product wel eens omschreven worden als een vochtregulerende verf of een dampdoorlatende latex. Maar wat houdt dit nu precies in? Diverse ondergronden kunnen te maken hebben met vocht. Zo is er bijvoorbeeld tuinhout dat te maken kan krijgen met neerslag. Maar er zijn bijvoorbeeld ook muren in badkamers die te maken krijgen met vochtige omstandigheden, onder meer door condens. In dat geval zoek je verf die tegen deze omstandigheden bestand is. Een vochtregulerende of dampopen verf is precies wat je nodig hebt in zulke situaties. In deze blog vertellen we je meer over wat vochtregulerende verf precies is en welke producten, bijvoorbeeld een vochtregulerende muurverf voor binnen of een dampdoorlatende verf voor buiten, je nodig hebt.

Wat is vochtregulerende verf?

Er zijn houten ondergronden die buiten met vocht te maken krijgen. Hierbij gaat het ook om neerslag in al zijn verschijningsvormen. Verf voor hout buiten moet hierop berekend zijn. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor vochtregulerende verf. Dit wordt ook wel ademende buitenverf genoemd, omdat vochtregulerende producten ervoor zorgen dat het hout kan blijven ademen. Kan hout niet meer ademen, dan is de kans groot dat er houtrot ontstaat. Dit is de reden waarom je een product zoekt dat ervoor zorgt dat het vocht dat in het hout komt er ook weer uit kan. Naast houtrot wordt hierdoor ook een afbladderende verflaag voorkomen.

Dampdoorlatende muurverf of dampdoorlatende latexverf is niet helemaal hetzelfde als vochtregulerende verf. Vochtregulerende verf is bedoeld voor houten ondergronden buiten. Net als vochtregulerende verf zorgt dampdoorlatende verf voor binnen ervoor dat het vocht (of de waterdamp) naar buiten kan treden. Deze verfproducten breng je voornamelijk binnen aan op plekken waar de omstandigheden vochtiger dan normaal zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een badkamer of kelder. Deze verfsoort pas je voornamelijk toe op muren.

Welke vochtregulerende en dampdoorlatende verf kies ik?

Op het gebied van vochtregulerende verf en dampdoorlatende latex is de keuze enorm bij Verfwinkel.nl. Zelfs een dampdoorlatende primer is een optie. Een uitstekende dampdoorlatende muurverf is deze Alabastine 2in1 Muurverf Vochtige Muren en Kelders wit. Deze voorstrijk en muurverf in één weert vocht en isoleert vlekken. Daarnaast kun je kiezen voor een vochtregulerende verf van Sigma, bijvoorbeeld deze Sigma Sigmatin DGL Matt – Muurverf of deze Sigma Sigmatex Superlatex Matt – Muurverf. Een andere goede keuze is deze Flexa Powerdek Muren & Plafonds Muurverf.

Daarnaast zijn er genoeg producten waar je uit kunt kiezen op het gebied van vochtregulerende verf. Een topper is deze Sikkens Rubbol DSA Thix. Dit vochtregulerende product is duurzaam, prettig te verwerken en behoudt uitstekend zijn glans en kleur. Onder meer geveltimmerwerk kun je optimaal beschermen en verfraaien. Ook Sikkens Rubbol EPS is een aanrader voor dit soort werkzaamheden. Dit vochtregulerende één-pot-systeem staat bekend om zijn hoge dekkracht en goede kantendekking. Sikkens is één van de beste merken op dit gebied, want ook deze Sikkens Rubbol EPX Thix is een aanrader. Met de juiste voorbereidingen kan dit product zelfs op metaal of harde kunststoffen gebruikt worden. Daarnaast is deze Trimetal Permaline Regulé een aanrader. Of je nu vochtregulerende verf of dampdoorlatende latex zoekt, je bestelt het bij Verfwinkel.nl.

 1. Alabastine 2in1 Muurverf Vochtige Muren en Kelders wit
  Alabastine 2in1 Muurverf Vochtige Muren en Kelders wit
  4.4 out of five star rating on Trustpilot
  11 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sigma Kleurgarantie
  Sigma Sigmatin DGL Matt - Muurverf
  Sigma Sigmatin DGL Matt - Muurverf
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  105 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Sikkens BBQ
  Sikkens Rubbol DSA Thix
  Sikkens Rubbol DSA Thix
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  3 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Trimetal Permaline Regulé
  Trimetal Permaline Regulé
  5 out of five star rating on Trustpilot
  4 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: