Behangklare muur verven: Voorstrijken of sausklaar?

Kun je een behangklare muur verven? Het is een vraag die geregeld aan onze specialisten gesteld wordt. Stucwerk kan op meerdere manieren voorbereid worden. Behangklaar houdt in dat een muur gereed is om van pleisterwerk of spackspuitwerk te worden voorzien. Sausklaar stucwerk is iets heel anders, omdat in dat geval de pleisterlaag voorzien kan worden van muurverf. Maar houdt dit in dat een behangklare muur verven onmogelijk is? Of is er toch een manier om behangklare muren te verven? We vertellen je er alles over in deze blog.

Kun je een behangklare muur verven?

Gebaseerd op het verschil tussen behangklaar en sausklaar, ben je geneigd te denken dat een behangklare muur verven geen optie is. In principe is dat ook zo. De naam geeft het al aan: een behangklare muur is klaar om behangen te worden, niet om geverfd te worden. Je hebt eerst nog een pleister- of stuclaag nodig. Anders komt de muur er niet fatsoenlijk uit te zien. Een compleet egale muur is in deze situatie niet mogelijk. Gaten, vlekken en andere oneffenheden blijven altijd zichtbaar. Zonder voorbereiding is een behangklare muur afwerken geen optie. Alleen de muur schuren of behangklare muren voorstrijken is niet voldoende.

Hoe kan ik een behangklare muur verven?

Om een behangklare muur te verven, dien je de ondergrond sausklaar te maken. Niet voor niets is er een verschil tussen behangklare en sausklare muren. Als ervaren doe-het-zelver zou je zelf de extra gipslaag met afwerking aan kunnen brengen, maar je kunt deze klus ook overlaten aan een stukadoor. Deze gipsplaag met afwerking zorgt voor een egale muur die je vervolgens van muurverf kunt voorzien.

Waarmee kan ik de muur verven?

Nadat de behangklare muur sausklaar is gemaakt, ga je de ondergrond stofvrij maken en voorzien van een voorstrijkmiddel welke de zuiging van de ondergrond opheft, zoals bijvoorbeeld de Sigmafix Universal of Sikkens Alpha Superfix. Na droging kan deze muur voorzien worden van verf. Specifiek gaat het hierbij om muurverf, ook wel bekend als latex. Binnen ons uitgebreide aanbod vind je producten van een hoge kwaliteit van de beste merken van dit moment. Een goed voorbeeld hiervan is deze Sikkens Alphacryl Pure Mat SF. Deze muurverf heeft een mooi mat uiterlijk, is aangenaam te verwerken en beschikt over een uniek isolerend vermogen. Dit is één van de beste muurverf producten van dit moment. Nog een aanrader is Sigma Sigmatex Superlatex Matt – Muurverf. Deze goed dekkende muurverf is universeel inzetbaar en kan met een verfspuit worden aangebracht. Pas je liever een hoog reinigbaar product toe, dan zijn de Sigmapearl Clean Mat, de Sikkens Alpha Rezisto Easy Clean of de Trimetal Magnatex Mat Clean SF de beste opties.

Een andere topper is de Flexa Creations Muurverf – Extra Mat. Niet alleen is dit een goed dekkend product van een hoge kwaliteit die uitstekend zijn kleur behoudt en goed te reinigen is, maar deze verf kun je ook in allerlei oogstrelende Flexa kleuren laten mengen door onze verfspecialisten. Bij Verfwinkel.nl ben je aan het juiste adres voor kwalitatief hoogstaande muurverf tegen de beste prijzen. Bestel daarom nu jouw muurverf hier en ga aan de slag.

 1. Sigma Kleurgarantie
  Sigma Sigmatex Superlatex Matt
  Sigma Sigmatex Superlatex Matt
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  187 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sikkens Alphacryl Pure Mat SF
  Sikkens Alphacryl Pure Mat SF
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  190 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Anza Muurverfset ELON - 5 delig
  Anza Muurverfset ELON - 5 delig
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  9 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. SAM Muurverfset Anti-Spat - 5-delig
  SAM Muurverfset Anti-Spat - 5-delig
  4 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs

Lees ook: