Welke kwast voor welke klus?

 

Zonder kwast kun je geen schilderklus uitvoeren. Ook al gebruik je een roller, voor de randjes of kleine stukjes heb je toch echt een kwast nodig. Of je nu de muur schildert, de deuren en kozijnen van een nieuwe verflaag voorziet of de trap verft: zonder kwast kan het niet. Ontdek hoeveel soorten kwasten er voor het schilderen zijn en schaf ze voordelig aan bij Verfwinkel.nl. Hier lees je welke kwasten er zijn en wat je ermee kunt schilderen.


Wanneer je voor de Verfwinkel.nl Kwast van het Jaar 2024 kiest, lak je altijd strak.
Deze kwast is geschikt voor alle watergedragen en VOC arme lakken.

Ronde kwasten oftewel Patentpunt kwasten

Verreweg de meest gebruikte kwasten zijn ronde kwasten. Van groot tot klein, van dik tot dun. In allerlei versies leverbaar. De traditionele schilder zal een duidelijke voorkeur hebben voor een varkensharen kwast. Een varkensharen kwast slijt namelijk mee met je klus en gaat helemaal naar je hand staan. Wist je dat traditionele schilders jarenlang met dezelfde kwast schilderden en dat daarom een touwtje om deze kwasten zit? Zo kon je de kwast opnieuw opbinden. Als de haren te kort geworden waren door het vele schilderen, maakte de schilder het touwtje los en bond de kwast weer opnieuw op zodat er veel voldoende lengte zat in de varkensharen kwast om verder te schilderen. Ronde kwasten en patentpuntkwasten zijn ideaal voor het schilderen van deuren, kozijnen en hekwerken. De keuze tussen een ronde of platte kwast hangt af van de schilderklus. 

De kwasten met polyestervezels zijn net zo goed of beter dan een traditionele kwast met varkensharen. Ook de veerkracht en verfopname- en afgifte van synthetische haren is vergelijkbaar. De kwast met kunstmatige vezels streeft de kwast met varkensharen voorbij en wordt ook constant doorontwikkeld.    Als je meer vragen over het schilderen van kozijnen hebt en wilt weten welke kwast voor kozijnen geschikt is en welke maat kwast voor kozijnen het best gebruikt kan worden, lees je dit in ons blog over het schilderen van kozijnen. Wil je kozijnen schilderen met een kwast of roller? Dan vind je de juiste producten bij onze schildersbenodigdheden.

Platte kwasten oftewel beitskwasten

Wat voor kwast is geschikt voor beits? Om beits of een vernis netjes aan te brengen gebruik je een platte kwast. Wanneer je wilt weten welke kwast voor beits geschikt is en of je het beste een platte of ronde kwast kunt gebruiken, lees dan verder. Hoewel een platte kwast vooral voor beits geschikt is, wordt een platte kwast ook veel gebruikt om krijtverf aan te brengen. Zo bevatten de Painting the Past kwasten bijvoorbeeld een haarsoort speciaal afgestemd op de Painting the Past krijtverf. In de volksmond worden platte kwasten ook wel radiator kwasten genoemd. Echter is een radiatorkwast een platte kwast met een lange steel en een gebogen platte bus. Superhandig voor het schilderen van moeilijk bereikbare plekken.

Blokwitters oftewel blokkwasten

Blokwitters zijn ook platte kwasten. Deze brede rechthoekige kwasten bestaan uit lange haren. Ideaal voor het schilderen van bijvoorbeeld muren, schuttingen en ongelijke ondergronden. Vroeger werd dit type kwast veel gebruikt voor het witten van de muren. Welke kwast je voor muurverf kunt gebruiken, is nu wel duidelijk. Daardoor wordt een blokkwast in de volksmond ook veel een witkwast of een blokwitter genoemd. Ook voor het aanbrengen van voorstrijk, impregneer, grote vlakken carbeauleum of douglas-olie is de blokwitter een veel gebruikte kwast. Als je je afvraagt welke kwast voor grondverf bruikbaar is, kies je met een blokkwast ook het juiste materiaal.

Bokkepoot kwast

Ook al zo’n kwast van vroeger. Uiteraard nog steeds verkrijgbaar maar doordat het gebruik van teer en dergelijke steeds minder is wordt deze kwast een beetje vergeten. Vroeger veel gebruikt in de scheepsbouw. Toch is deze varkensharenkwast een handige kwast. De bokkenpoot kwast , ook wel teerkwast genoemd, is een kwast waarbij de kop met de haren schuin op de steel geschroefd staan. Bokkepoot of teer kwasten zijn herkenbaar aan de afgeschuinde steel en de ronde kop die met een bout op de steel is geschroefd.

Ovale kwast

Ovale kwasten worden gebruikt als een ronde of een patentpunt kwast te klein is. Door de ovale vorm is het werkoppervlak van de kwast groter en dat zorgt ervoor dat grote oppervlakken zoals deuren prima geschilderd kunnen worden met een ovale kwast in plaats van met een roller. Of wanneer een roller niet gewenst is bij het gebruik van bijvoorbeeld beits of een bewerkte deur met veel vlakken en sierranden. Wij adviseren voor de ovale kwast de Copenhagen Pro Flex - Ovale kwast. Een ovale kwast is vanwege het verfopnemend vermogen ook geschikt om muurverf aan te brengen op lastig bereikbare randen en hoeken. Een voorbeeld van een muurverfkwast is de Copenhagen Pro S - Ovale muurverfkwast is hier geschikt voor.

Wegwerpkwasten

Wegwerpkwasten zijn kwasten met een plastic handvat. Speciaal gemaakt voor éénmalig gebruik. Kan je er goed mee schilderen? Dat hangt ervan af. Voor het aanbrengen van afbijt op de verflaag of het aanbrengen van reparatiemiddel of twee-componenten lijm zijn ze perfect. Voor het verven van je voordeur met hoogglanslak? Niet doen! Kies dan een goede, professionele kwast die geen haren verliest.

Verschil tussen de diverse merken kwasten

Zoveel kwasten, zoveel merken. Is er dan nog veel verschil tussen de diverse merken? De merken die we bij Verfwinkel.nl verkopen zijn allemaal van professionele kwaliteit. Hierdoor maakt het niet uit of je Anza kwasten koopt of toch de Copenhagen kwasten kiest. Net als de  Progold Kwasten en Staalmeester kwasten zijn deze professionele kwasten uit voorraad leverbaar bij Verfwinkel.nl.  Door te investeren in een goede, professionele kwast die afgestemd is op je schilderklus en verf ben je verzekerd van veel gebruikersgemak en een strak eindresultaat. Zeg nu zelf…. Een kwast die constant haren verliest wil toch niemand. Kies voor kwaliteit, kies voor de kwasten van Verfwinkel.nl.

Welke kwast bij welke verf?

Nee, de juiste kwast kies je net zo zorgvuldig als de juiste verf voor je schilderklus. Welke kwast is geschikt voor verf op terpentinebasis en welke kwast juist voor watergedragen verf? Er zijn varkensharen kwasten speciaal voor verf op terpentinebasis. Ook zijn er kwasten die een mix hebben van varkenshaar en synthetische haren. Deze zijn vaak geschikt voor verf op waterbasis of verf op terpentinebasis. Ook zijn er kwasten met volledig synthetische haren. Deze kwasten worden dan meestal gebruikt voor watergedragen verf of de nieuwe generatie verven. Heb je echt geen idee welke kwast geschikt is voor je schilderklus en wil je weten wat het verschil is tussen een kwast op waterbasis en terpentinebasis of welke kwast voor lak gebruikt wordt. Laat je dan adviseren door de specialisten van verfwinkel.nl. Wij adviseren de Staalmeester Ronde Kwast - Serie 2010.

Kwasten online bestellen?

Je kwasten bestel je eenvoudig en voordelig op Verfwinkel.nl. Wil je snel aan de slag? Geen probleem! Vrijwel alle kwasten worden uit voorraad geleverd en zijn snel bij je in huis. Weet je niet goed welke kwast het beste is voor jouw schilderklus. Ook daarbij helpen we je. Onze verfexperts van de klantenservice voorzien je graag van een professioneel schilderadvies en daar hoort ook een perfecte kwast bij. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Via deze nieuwsbrief vallen we je niet lastig, maar voorzien we je van informatie over onze nieuwste producten, ontvang je schildertips en blijf je op de hoogte van onze acties en aanbiedingen.

Populaire keuzes:
Product
Prijs
Bekijk
1.
€ 5,35
2.
€ 4,25
3.
€ 4,93
4.
€ 4,79
5.
€ 1,88
Prijs totaal € 21,20

Lees ook: