Buiten schilderen in de winter: let op deze tips

Ben je van plan om buiten te gaan schilderen in de winter? Waar de temperatuur bij verven binnen te reguleren valt, is dit bij buitenschilderwerk in de winter niet het geval. Je bent tijdens dit seizoen overgeleverd aan de elementen. Toch kan het zo zijn dat je tijdens de winterse maanden nog professionele schilders buiten aan het werk ziet, zelfs als er temperaturen onder het vriespunt bereikt zijn. Het moet dus mogelijk zijn. Als je binnen gaat schilderen in de winter, zet je simpelweg de verwarming wat hoger. Maar wat moet je doen als je buiten gaat schilderen in de winter? We geven je een aantal handige tips in deze blog.

Wat is de ideale temperatuur om te schilderen?

Bij de meeste verfproducten wordt aangegeven bij welke temperaturen je deze verven het beste kunt verwerken. Over het algemeen is de norm dat je zowel op te warme als op te koude dagen niet aan de slag kunt gaan. Zo wordt afgeraden om buiten te gaan schilderen bij een temperatuur hoger dan 30 graden Celsius. Dit komt doordat hoge temperaturen ervoor zorgen dat de verf te snel droogt, wat blaasjes in de verflaag tot gevolg heeft. Maar ook een te lage temperatuur kan de verflaag op een negatieve manier aantasten. Bovendien hebben deze extreme temperaturen effect op de verf zelf. Koudere temperaturen leiden tot dikkere verf, terwijl warmere temperaturen ervoor zorgen dat de verf dunner wordt. Daarom wordt er over het algemeen aangeraden om verf te verwerken bij een gemiddelde ondergrond- en omgevingstemperatuur tussen de 5 en 30 graden Celsius. 20 graden Celsius wordt gezien als de ideale temperatuur voor de meeste standaard verfproducten. Let er daarnaast op dat de luchtvochtigheid maximaal 85% mag zijn.

Hoe kan ik buiten schilderen in de winter?

Toch is het goed mogelijk dat je een verfklus wilt uitvoeren in de winter. Bij standaard verfsoorten loop je tegen het probleem aan dat deze producten niet snel genoeg drogen bij een te lage temperatuur. Als verf te lang nat blijft, heeft dit een negatief effect op de verflaag. Bovendien is er een groter risico dat stof en andere soorten vuil in de natte verflaag terecht kunnen komen. In zulke situaties kies je voor verf die geschikt is voor 4-seizoenen onderhoud. Deze verf is geschikt voor lage temperaturen.

Voor verfproducten die geschikt zijn voor 4-seizoenen onderhoud, is het van belang dat het buiten minimaal 0 graden Celsius is als je de verf gaat toepassen. Een topper die geschikt is voor 4-seizoenen onderhoud is deze Wijzonol 4SO Hoogglanslak. Deze lak heeft een buitenduurzaamheid van gemiddeld 8 jaar. Een andere buitenlak van een hoge kwaliteit die je tijdens ieder seizoen kunt gebruiken is deze Sigma S2U Allure Gloss. Ideaal voor geveltimmerwerk, buitendeuren en kozijnen. Deze producten kunnen toegepast worden bij temperaturen tussen de 0 en 30 graden Celsius.

Verf en grondverf voor een lage temperatuur? Je bestelt het bij ons

Naast verf kun je ook bij ons terecht voor primers die bij lage temperaturen gebruikt kunnen worden. Een uitstekend voorbeeld hiervan is deze Sikkens Rubbol Primer Express. Zo zijn er nog veel meer verven te vinden die perfect zijn als je bij lage temperaturen wilt gaan schilderen. Bovendien beschikken deze producten ook over andere eigenschappen die ze geschikt maken voor buiten, zoals een goede dekking en vochtregulering. Bekijk de mogelijkheden binnen ons uitgebreide assortiment en breng je verf aan met de Verfwinkel.nl Kwast van het Jaar 2024.

 1. Sigma S2U Allure Primer
  Sigma S2U Allure Primer
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  69 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sikkens BBQ
  Sikkens Rubbol Express High-Gloss
  Sikkens Rubbol Express High-Gloss
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  12 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Sikkens BBQ
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  770 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Verfwinkel.nl Kwast van het Jaar 2024
  Copenhagen Pro Flex Patentpuntkwast
  Copenhagen Pro Flex Patentpuntkwast
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  30 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: