Dakgoot schilderen: hoe pak je dat aan?

Een dakgoot schilderen is een goede manier om dit onderdeel van je woning te onderhouden. Een dakgoot zorgt voor de afvoer van regenwater. Slecht onderhoud leidt er niet alleen toe dat de dakgoot in een slechtere conditie verkeert, maar dit kan ook nadelige gevolgen hebben zoals lekkages. Daarom is een dakgoot schilderen een aanrader. Ga je een dakgoot verven, dan is het wel van belang dat je geen hoogtevrees hebt. Heb je hier geen last van, dan kun je prima zelf een dakgoot schilderen. Zo bespaar je meteen op de dakgoot schilderen prijs, want het inschakelen van een professionele schilder gaat nu eenmaal gepaard met hogere dakgoot schilderen prijzen in vergelijking met deze verfklus zelf uitvoeren. In deze blog vertellen we je hoe je het schilderen van een dakgoot het beste kunt aanpakken.

Dakgoot schilderen: welke verf heb je nodig?

Welke verf voor een dakgoot kies je? Dit zal afhangen van het materiaal waarvan je dakgoot gemaakt is. Als je een dakgoot gaat verven, zul je zowel primer als verf nodig hebben. Ten eerste is het mogelijk dat je een zinken dakgoot gaat verven. In dat geval maak je gebruik van een primer die toegepast kan worden op non-ferro metalen. Een goed voorbeeld uit ons assortiment is deze Brantho Korrux 3 in 1 Zijdeglans en deze Hammerite Hechtprimer Grijs. Je kunt ook kiezen voor een multiprimer of universele grondverf. Deze producten zijn op verschillende ondergronden toepasbaar. Qua verf heb je een lak op terpentinebasis nodig die geschikt is voor non-ferro metalen. Een zinken dakgoot aan de buitenkant schilderen kan bijvoorbeeld met deze Sikkens Rubbol Finura en deze Sikkens Rubbol Express.

Daarnaast is het mogelijk dat je een kunststof dakgoot gaat verven. Hierbij gaat het vaak om een PVC dakgoot schilderen. Omdat kunststof van zichzelf niet poreus en glad is, heb je een goede hechtprimer of multiprimer nodig. Voor de toplaag kun je een lak op terpentinebasis gebruiken die geschikt is voor kunststof ondergronden. Ook komt een houten dakgoot schilderen geregeld voor. Het schilderen van een dakgoot van hout vereist andere producten. Hierbij kun je kiezen voor schakel- en systeemverf, zodat je niet apart een primer en verf hoeft aan te brengen. Kies je voor een hoogglans lak, dan heb je wel een primer voor hout nodig.

Stappenplan dakgoot schilderen

Controleer altijd vooraf of er geen sprake is van een lekkage of kleine oneffenheden. Is dit wel zo, dan moet je dit eerst herstellen voordat je jouw dakgoot gaat schilderen. Voor het verven van een dakgoot is het van belang dat je beschikt over een veilige en stabiele ladder. Kies voor een ladder die ongeveer een meter boven de dakgoot uitkomt. Zo kun je overal beter bij, aangezien je zowel de bovenkant als de onderkant van de dakgoot gaat schilderen. Net als bij iedere verfklus begin je met het schoonmaken van het oppervlak. Het opschuren van de dakgoot zal de hechting van de verf verbeteren.

Kies je niet voor een één-pot systeem, dan breng je nu als eerste de primer aan. Bestel je jouw primer bij ons, check dan altijd goed dat je een primer bestelt die past bij het materiaal dat je van verf gaat voorzien. Nadat de primer de tijd heeft gehad om goed te kunnen drogen, ga je de dakgoot schilderen. Over het algemeen zijn twee lagen verf nodig. Op zoek naar geschikte verf voor je dakgoot? Bezoek onze webshop en bekijk de mogelijkheden.  

 1. Brantho-Korrux Speciaal Kwastverdunning
  Brantho-Korrux Speciaal Kwastverdunning
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  4 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. SIA 7983 Siasponge Flex Schuurpads per 10 stuks
  SIA 7983 Siasponge Flex Schuurpads per 10 stuks
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Südwest Zink en Kunststofreiniger
  Südwest Zink en Kunststofreiniger
  3 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. ProGold Handschoenen - Nylon
  ProGold Handschoenen - Nylon
  3.3 out of five star rating on Trustpilot
  3 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: