Dakkapel schilderen: verven in de hoogte

Een dakkapel schilderen is een uitstekende manier om dit onderdeel van je woning een eigen gezicht te geven. Sowieso moet je een dakkapel schilderen als deze net geplaatst is. Maar het kan ook zo zijn dat je jouw dakkapel wilt schilderen om deze te onderhouden of om je dakkapel van een nieuwe kleur te voorzien. In deze blog geven we je een aantal dakkapel schilderen tips. We laten je zien wat de voordelen zijn van een dakkapel schilderen. Ook laten we je zien of een dakkapel schilderen zonder steiger mogelijk is, of dat je beter met een steiger je dakkapel kan schilderen. Ben je van plan om deze verfklus uit te voeren? Alles wat je nodig hebt, van een goede primer tot aan houtverf, vind je binnen ons online aanbod.

Waarom een dakkapel schilderen?

Er zullen vele mensen zijn die hun dakkapel gaan verven zodat ze deze van een nieuwe kleur kunnen voorzien. Toch kleven er ook enkele aangename voordelen aan een nieuwe lik verf voor je dakkapel. Ten eerste is het een goede manier om de onderdelen van het dakkapel er weer zo goed als nieuw uit te laten zien. Kozijnen, boeiboorden en zijwangen krijgen te maken met weersomstandigheden, van hevige regen tot aan een felle zon. Deze externe factoren hebben een impact op het uiterlijk van deze onderdelen. Daarom wordt vaak aangeraden dat je op tijd je dakkapel opnieuw schildert. Een dakkapel schilderen is bovendien een goede manier om dit onderdeel van je huis te onderhouden. Dit beschermt het hout tegen slijtage en zorgt ervoor dat je dakkapel langer meegaat. Bij een kunststof, trespa of aluminium dakkapel is onderhoud niet per se nodig.

Hoe pak je het schilderen van een dakkapel aan?

Het verven van een dakkapel vereist een aantal voorbereidingen. Ten eerste is het aan te raden om een mogelijk aanwezige oude verflaag te verwijderen als deze laag voor meer dan een kwart versleten is. Hierbij kun je gebruik maken van een verfkrabber of afbijtmiddel. Tevens kan het nodig zijn om de ondergrond te repareren, mocht er sprake zijn van beschadigingen. Bij onze online winkel kun je terecht voor houtreparatie middelen. Heb je een profesionele oplossing nodig? Kies voor de Repair Care Dry Flex 1, Repair Care Dry Flex IN, Repair Care Dry Flex 16 of de Repair Care Dry Fix Uni. Hierna kun je het oppervlak schoonmaken. Ontvetten is altijd een goed idee voor iedere verfklus. Daarnaast kun je het oppervlak schuren. Bij een nieuw dakkapel is de grondverf vaak al aangebracht. Is dit nog niet het geval, dan is het aanbrengen van grondverf aan te raden. Kies bijvoorbeeld de Wijzonol LBH Grondlak HV. Voor kunststof dakkapellen is een goede primer een aanrader. Dit verbetert de hechting van de verf.

Het is mogelijk om een dakkapel te schilderen zonder steiger. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een ladder of kun je enkele dakpannen weghalen. Let hierbij wel op dat deze opties een stuk minder veilig zijn in vergelijking met een dakkapel schilderen met een steiger. Daarom raden we altijd het gebruik van een steiger aan. Als de grondverf is aangebracht en de tijd heeft gehad om te kunnen drogen, kan het echte werk beginnen. Het is aan te raden om twee lagen aan te brengen voor het beste resultaat.

Bij welke temperatuur kun je het beste een dakkapel verven?

Je zou denken dat een heerlijke zomerse zonnige dag een perfecte dag is om buiten te schilderen. Helaas is dat niet het geval. Uit onderzoek is gebleken dat je het beste buiten kunt schilderen bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Veel verfsoorten drogen slechter bij een lagere temperatuur dan 10 graden of drogen te snel bij een temperatuur hoger dan 20 graden. Houdt altijd rekening met de weersomstandigheden, schilder niet in de zon, maar altijd achter de zon aan. Zorg daarnaast voor de juiste voorbereiding van de ondergrond. Het schilderen van een aluminium dakkapel heeft een ander voorbereiding nodig dan het schilderen van een houten dakkapel. 

Wat is de beste verf voor een dakkapel?

De beste verf dat is per ondergrond verschillend. Ga je voor een vochtregulerende verf (bijvoorbeeld Sigma Schakelverf) of ga je liever voor een hoogglanslak (bijvoorbeeld Wijzonol LBH Silicon Alkyd Hoogglans)? Voor een kunststof dakkapel is een vochtregulerende verf niet nodig. Dan kun je beter kiezen voor een geschikte primer met aflak. Dit geltdt ook voor een aluminium dakkapel. Voor een houten dakkapel geldt een andere aanpak. Voor een houten dakkapel kun je kiezen voor een vochtregulerende verf/beits of een lakverf.

Dakkapel verf kopen bij Verfwinkel.nl

Verfwinkel.nl helpt je bij iedere verfklus. Hier vind je alles wat je nodig hebt om jouw taak perfect te volbrengen. Ook als je jouw dakkapel gaat verven, vind je binnen ons online aanbod alles wat je nodig hebt. Wij beschikken niet alleen over het grootste online assortiment van Nederland, maar onze prijzen zijn tot 50% goedkoper in vergelijking met ander winkels.

 1. Sikkens BBQ
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  770 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Aanbieding BE
  Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak
  Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  140 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Aanbieding BE
  Sigma S2U Allure Gloss
  Sigma S2U Allure Gloss
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  711 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Wijzonol 4SO Hoogglanslak - Urethan Alkyd
  Wijzonol 4SO Hoogglanslak - Urethan Alkyd
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  4 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: