Een aanrechtblad verven: hoe pak je dit aan?

Het aanrechtblad verven is de ideale oplossing als je dit onderdeel van je keuken van een nieuwe look wilt voorzien. Het is een uitdagende klus om uit te voeren, maar het is zeker niet onmogelijk. Toch vragen nog altijd veel mensen aan ons: kan je een aanrechtblad verven? Hier bestaat een hoop onduidelijkheid over. Daarnaast kan een aanrechtblad gemaakt zijn van vele soorten materialen. Zo is het mogelijk dat je een gelamineerd aanrechtblad gaat verven, maar ook een RVS aanrechtblad verven of een houten aanrechtblad verven behoort tot de mogelijkheden. Het mooie aan een aanrechtblad verven is dat de stappen die je moet nemen ongeveer hetzelfde zijn. We vertellen je er in deze blog meer over.

De voorbereiding op een aanrechtblad verven

Of je nu een houten aanrechtblad gaat verven of een kunststof aanrechtblad gaat verven, de stappen die je moet ondernemen zullen ongeveer hetzelfde zijn. Begin met het opruimen van het aanrecht. Haal alle spullen weg, zodat je overal optimaal kunt schilderen. Vergeet ook niet om de gootsteen te verwijderen. Anders kun je alsnog niet overal op het blad goed verven. Bovendien wil je geen verf op je gootsteen krijgen. Is het aanrechtblad helemaal leeg, dan kan er begonnen worden met het reinigen van dit oppervlak. De ondergrond moet niet alleen schoon zijn, maar je moet het ook grondig ontvetten. Zo weet je zeker dat je een mooi eindresultaat krijgt.

Het is aan te raden om een aanrechtblad op te schuren, onafhankelijk van het materiaal waarvan het blad is gemaakt. Je maakt het blad namelijk net wat ruwer door het te schuren. Een ruwere ondergrond zorgt ervoor dat het verf zich beter aan het blad kan hechten. Vooral voor een aanrechtblad van formica of een gelamineerde variant is dit een aanrader. Dit zijn namelijk gladde ondergronden van nature, precies de ondergronden waar verf niet goed aan hecht als de voorbereiding niet goed is. Je zorgt hiervoor door het oppervlak te schuren met schuurpapier met een korrel P150. Maak het geheel nog een keer goed schoon en zorg ervoor dat al het stof verwijderd is. Je kunt nu het aanrechtblad gaan verven.

De juiste voorbreiding met de beste producten!

Hoe kun je een aanrechtblad verven?

Je eindresultaat zal sterk afhangen van je voorbereiding. Vaak wordt gedacht dat hierbij half werk geleverd kan worden, maar voer deze taken altijd grondig uit. Nu kan er begonnen worden met het echte werk. Mocht je nog schildersbenodigdheden nodig hebben, dan koop je die bij ons. Breng als eerste een primer aan die geschikt is voor het materiaal dat je gaat bewerken. Ook deze producten vind je binnen ons assortiment. Je kunt ook kiezen voor een Multiprimer. Hiermee zorg je ervoor dat de verf zich beter hecht. Laat de primer goed drogen en breng hierna de verf of lak naar keuze aan. Aanraders hiervoor zijn krasvaste lakken op waterbasis of tepentinebasis.

Kunststof aanrechtblad verven met betonverf

Wil je jouw kunststof aanrechtblad verven? Let er dan wel op dat er geen water onder de verflaag mag komen. Dit gebeurt vaak op de plek van de wasbak en de kraan. Wanneer je een kunsttof aanrechtblad geverfd hebt, is het ook niet mogelijk om met een mes op het werkblad te snijden en zullen schuivende pannen op den duur zorgen voor slijtage en beschadigingen van de verf. Ook zijn watergedragen lakken gevoelig voor vocht en warmte. Bij een aanrechtblad zal vaak een siliconenkit gebruikt zijn voor het afdichten van aansluitvoegen tussen muur en werkblad en rond de kraan en de spoelbak. Siliconenkit zal altijd zorgen voor een siliconenbesmetting, die zorgt voor een kratereffect van de verf. Het schilderen van een kunststof aanrechtblad is dan ook een prima tijdelijke oplossing, maar op den duur zal het aanrechtblad toch vervangen moeten worden.

 1. Südwest All-Grund Multiprimer U51 Wit - Acryl
  Südwest All-Grund Multiprimer U51 Wit - Acryl
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  37 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Rust-Oleum 3333 Super Hechtprimer
  Rust-Oleum 3333 Super Hechtprimer
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Histor Kleurbedenktijd
  Histor Perfect Finish Keukenkastjes - Hoogglans
  Histor Perfect Finish Keukenkastjes - Hoogglans
  5 out of five star rating on Trustpilot
  3 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Universol Ammoniakvervanger
  Universol Ammoniakvervanger
  3.6 out of five star rating on Trustpilot
  5 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: