Waterafstotende verf voor badkamer of keuken

Omdat de badkamer een vochtige ruimte is, zal het verven van de badkamer een speciale aanpak nodig hebben. Zo is er een vochtbestendige en waterafstotende verf nodig die ook wel watervaste verf genoemd wordt.

Waterafstotende verf badkamer

In een badkamer heb je snel kans op schimmel en bladderende verf doordat het relatief vochtig is in deze, veelal kleine, ruimte. Door een badkamer te schilderen met badkamerverf blijft het schilderwerk mooi, fris en schimmelvrij. Schimmel ontstaat als vocht zich ophoopt en op plekken waar het lekker warm is. De badkamer is een plek waar deze omstandigheden allemaal aanwezig zijn. Doordat ‘gewone’ muurverf vocht opneemt is het belangrijk om een waterdichte verf te kiezen in de badkamer en zo schimmel groeiplekken tot een minimum te beperken.

Uiteraard blijft ventileren belangrijk om er zeker van te zijn dat je geen schimmels in je badkamer krijgt. Toch helpt waterbestendige verf in de badkamer zeker mee om schimmelvorming te voorkomen. Bij het schilderen met watervaste verf in de badkamer is het verstandig om ook een waterdichte primer voor de badkamer te gebruiken. 

Waterafstotende verf keuken

Wat voor waterdichte verf in de badkamer geldt, is ook voor de keuken van toepassing. Nu het helemaal hip is om een keuken zonder tegeltjes te nemen neemt de vraag naar keukenverf toe. Hier gebruik je natuurlijk het liefst een waterafstotende muurverf voor omdat deze naast water ook vuil afstoot. Zo kun je vol passie gaan koken. Er zijn diverse soorten waterafstotende verf verkrijgbaar waaronder. Sigma Pearl Clean Matt of Sikkens Alpha Rezisto Mat. Deze muurverven zijn waterafstotend en ontzettend goed schoon te maken. Je kan er ook voor kiezen om een ander muurverf te kiezen en deze af te werken met een blanke lak speciaal voor op muren, zoals Skylt Original 2K Lak of Trae-Lyx Naturel Finish 2K - Ultra Mat.

Waterafstotende verf voor buiten - buitenmuur

Voor het schilderen van buitenmuren is het eigenlijk het allerbelangrijkste dat je gaat voor  een goede kwaliteit en duurzaamheid. In ons blog over het schilderen van een buitenmuur lees je alles over waterafstotende verf voor buiten. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw buitenmuur er weer jarenlang tegenaan kan.

Tips van de verfspecialist van Verfwinkel.nl over waterafstotende verf

Eigenlijk is alle muurverf in bepaalde mate waterafstotende verf, omdat er kan geen water in de verf kan dringen. Maar tegelijkertijd is muurverf ook waterdamp doorlatend. Dat zijn 2 verschillende dingen. In een vochtige ruimte is het juist belangrijk om een waterdampdoorlatende muurverf te kiezen. Wanneer de vochtigheid in de ruimte te hoog wordt en er wordt niet voldoende geventileerd, vormt zich schimmel. In dat geval pas je dus een schimmelbestendige muurverf toe. Op het plafond van een badkamer adviseren wij Wijzonol Badkamer Muurverf, Flexa Easycare Mat - Badkamer, Sigma Sigmaresist Fungi Matt en Sikkens Alpha Humitex SF. Deze waterafstotende verf is niet hoog reinigbaar, maar wel schimmelbestendig. Sigmapearl Clean Matt is juist wel goed reinigbaar, maar niet schimmelbestendig.

Voorbereiden en aanbrengen van waterafstotende verf

Voordat je de wanden of plafond kan gaan schilderen dien je eerst alle schimmels te verwijderen met een goede schimmeldoder. Het verwijderen van de schimmels kan ook met andere middelen, maar de schimmelsporen worden dan vaak niet goed genoeg verwijderd, waardoor schimmels verder groeien onder een nieuwe aangebrachte verflaag. Wij raden dus altijd aan om schimmels te verwijderen met bijvoorbeeld Bison Schimmelvreter

Voor het aanbrengen van muurverf adviseren wij een Anza MicMex verfroller. Voor gladde ondergronden kun je eventueel ook een Anza Microfibre verfroller gebruiken. Houd er rekening meer dat een roller met een fijne vacht eerder leidt tot baanvorming en matte vlekken in je verfwerk, omdat deze roller minder verf kan opnemen en afgeven.

Laat de waterproof verf volledig doorharden zodat de eigenschappen van de vochtbestendige verf op zijn best zijn.  

Waterafstotende verf en benodigdheden
Product
Prijs
Bekijk
1.
€ 19,95
2.
€ 29,91
3.
€ 13,48
Prijs totaal € 128,94

Lees ook: