Een paneeldeur schilderen: Hoe doe je dat?

Van plan om je paneeldeur te schilderen? Of wellicht overweeg je om een opdekdeur te schilderen? Zowel paneeldeuren verven als opdekdeuren schilderen voer je op een vergelijkbare wijze uit. Met een paneeldeur bedoelen we een deur die bestaat uit een stijl- en regelwerk met één of meerdere panelen die zich hiertussen bevinden. Met een opdekdeur bedoelen we een binnendeur die voor een gedeelte over het kozijn heen valt. Het is goed mogelijk dat je een opdekdeur wilt verven of een paneeldeur binnen van een nieuwe kleur wilt voorzien. In deze blog vertellen we je meer over hoe je dit aanpakt. Hierbij gaan we onder meer in op de voorbereidingen en het schilderwerk zelf.

De voorbereidingen op een paneeldeur schilderen

Ruim de omgeving van de paneeldeur op, zodat je de ruimte hebt om aan de slag te gaan. Je begint met het reinigen van de deur. Hierbij ontdoe je de deur van allerlei soorten vuil en huidvet. Doe je dit niet voordat je de paneeldeur gaat schuren, dan loop je het risico dat het vuil alleen maar dieper in het hout terechtkomt en de verf minder goed hecht. Een goede ontvetter is hierbij een must, zoals bijvoorbeeld deze St. Marc Verfreiniger. Hierna verwijder je de klink van de deur. Dat maakt niet alleen een paneeldeur schilderen gemakkelijker, maar ook het schuren gaat eenvoudiger. Oneffenheden kun je wegkrabben dan wel repareren met een plamuur.

Nu kan de deur geschuurd gaan worden. Vergeet niet om een goed stofmasker op te zetten. Een goede optie voor een paneeldeur of opdekdeur is deze 3M Schuurpad – Softback Flexibele Softpad. Kies je voor schuurpapier, dan raden we P220 of hoger aan. Tijdens het schuren werk je altijd in de richting van de houtnerf. Stof alles na het schuren goed af, zodat er geen stof in de verflaag terecht kan komen. Maak met een stofzuiger de vloer schoon en plak de boel hierna af. Vervolgens kun je de deur van een grondlaag voorzien. Je grondt bij waar nodig.

Hoe schilder je een opdekdeur of paneeldeur?

Nu kun je aan de slag met een opdekdeur of paneeldeur schilderen. Bij het schilderen van opdekdeuren kun je ervoor kiezen om ook het kozijn van de opdekdeur te schilderen. In dat geval begin je altijd met het verven van het kozijn en daarna pas de deur. Bij de deur begin je met het schilderen van de zijkanten. Bij paneeldeuren verf je op de grote vlakken eerst de panelen van boven naar beneden. Je begint met de randen en dan schilder je het paneel. Voor de randen gebruik je een kwast, voor de grote oppervlakken gebruik je een roller. Hierna voorzie je de overige delen van de deur van verf. Afrollen doe je in de richting van de houtnerf. Is een tweede laag nodig, dan schuur je de deur vooraf nogmaals lichtjes op.

Bestel jouw opdekdeur of paneeldeur verf bij Verfwinkel.nl

Je weet nu hoe een paneeldeur of opdekdeur streeploos schilderen in zijn werk gaat. Het verven van deze twee deursoorten verloopt op een vergelijkbare wijze. Wel kan het verschillen welke soort opdekdeur je van verf moet voorzien: kunststof opdekdeuren schilderen, een gladde opdekdeur schilderen of een stalen kozijn opdekdeur schilderen. Wij hebben de juiste producten in het assortiment voor het schilderen van iedere soort deur. Bekijk het zelf en ontdek ons online aanbod.

 1. 3M Schuurpad Flexibele Softpad - doos 20 stuks
  3M Schuurpad Flexibele Softpad - doos 20 stuks
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  18 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sigma S2U Nova Matt
  Sigma S2U Nova Matt
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  115 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Wijzonol Matlak - Waterverdunbaar
  Wijzonol Matlak - Waterverdunbaar
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  33 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: