Eerst plamuren of gronden?

Misschien heb je het jezelf ook wel eens afgevraagd voordat je aan een klus begon: eerst plamuren of gronden? Een plamuur pas je toe om oneffenheden weg te werken. Zo ontstaat er een glad oppervlak. Dit maakt het gemakkelijker om verf toe te passen. Bovendien ziet het er simpelweg beter uit. Bij ons kun je terecht voor diverse soorten houtreparatie en vulmiddelen. Plamuren en gronden gaan hand in hand samen. Maar wat is nu de juiste volgorde: moet je eerst gronden en dan plamuren of eerst plamuren en dan gronden? In deze blog vertellen we je er alles over.

Eerst grondverf of eerst plamuur?

Laten we met de belangrijkste vraag van deze blog beginnen: eerst grondverf of eerst plamuur? In de meeste situaties kies je voor eerst grondverf en dan plamuren. Hier zijn meerdere verklaringen voor. Ten eerste zijn er veel plamuurproducten die niet op kaal hout mogen worden toegepast. In zulke gevallen zul je sowieso moeten gronden voor het plamuren.

Bijkomend voordeel van vooraf gronden is dat de oneffenheden nog beter zichtbaar worden en hierdoor beter aangepakt kunnen worden. Daarnaast is het beter om eerst te gronden voor het plamuren als je op een zuigend oppervlak aan de slag gaat. Een plamuur is minder effectief op dit soort oppervlakken. Pas je vooraf een grondverf toe, dan doet de plamuur beter zijn ding. Belangrijk is wel dat je na het plamuren nogmaals het oppervlak van grondverf voorziet. Dit komt de hechting van de afwerklaag ten goede. Eerst plamuren of eerst gronden? Je past eerst grondverf toe, hierna de plamuur en vervolgens grond je het geheel nog een keer. Zo behaal je het beste resultaat.

Eerst gronden of eerst plamuren: waarom voer je deze werkzaamheden uit?

Hierboven vertelden we je al meer over plamuren. Dit wordt gedaan om oneffenheden weg te werken. Hierbij kun je denken aan deukjes, gaatjes en andere kleine beschadigingen. Een plamuur wordt meestal toegepast op hout, maar kan ook toegepast worden op bijvoorbeeld gips of gipsplaten. Het toepassen van een plamuur levert een egaler en mooier oppervlak op. Daarom voer je dit sowieso voor het toepassen van de afwerklaag uit. Bij onze webshop kun je terecht voor zowel 1K plamuur als 2K plamuur. Producten van een hoge kwaliteit uit ons eigen assortiment zijn onder meer deze Alabastine Extra Allesvuller Hout en deze Repair Care Dry Flex SF.

Met grondverf pas je een basislaag voor schilderwerk toe. Hiermee verbeter je de hechting van de afwerklaag. Dit komt het eindresultaat ten goede. Grondverven, ook wel bekend als primers, zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar bij Verfwinkel.nl. Ook voor houten oppervlakken zijn er passende grondverven te vinden binnen ons ruime aanbod. Goede voorbeelden hiervan zijn onder meer deze Sigma S2U Allure Primer, deze Sigma S2U Primer en deze Wijzonol Grondverf – Waterverdunbaar.

Plamuren voor of na grondverf: bestel hier wat je nodig hebt

Eerst plamuren of gronden? Na het lezen van deze blog weet je dat gronden voor het plamuren wordt aangeraden. Ook dien je na het plamuren nogmaals de ondergrond van grondverf te voorzien. Dit vergroot de effectiviteit van de plamuur en het komt de hechting van het schilderwerk ten goede. Bestel vandaag nog de plamuur, grondverf en schildersbenodigdheden die je voor jouw klus kunt gebruiken bij Verfwinkel.nl.

 1. Alabastine Snelplamuur - 125 ml (Tube)
  Alabastine Snelplamuur - 125 ml (Tube)
  4.3 out of five star rating on Trustpilot
  7 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs
 2. Plamuurmes RVS
  Plamuurmes RVS
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Jansen Acryl Snelplamuur
  Jansen Acryl Snelplamuur
  4 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer
  Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  134 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: