Weervlekken verwijderen? Gebruik ontweringswater

Ontweringswater is de beste oplossing als een houten ondergrond in de buitenlucht te maken krijgt met weervlekken. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om zwarte vlekken uit een houten vloer te verwijderen, kringen uit een houten tafel te halen of zwarte vlekken op bankirai te verwijderen. Ontweringswater is in zulke situaties de beste oplossing. Nu kunnen we het ons voorstellen dat je nog niet bekend bent met dit product. Daarom vertellen we je in deze blog alles wat je moet weten over ontweringswater. We gaan dieper in op wat het precies is en hoe het werkt.

Wat is ontweringswater?

Ontweringswater is een product dat ingezet wordt om weervlekken te verwijderen. Dit middel heeft een specifieke verhouding tussen water en oxaalzuur: 90% water en 10% oxaalzuur. Deze verhouding moet exact juist zijn, anders neemt de effectiviteit van ontweringswater af. Oxaalzuur, ook bekend als zuringzuur, is een mild zuur dat in de natuur voorkomt. Door het oxaalzuur in poedervorm op te lossen in het water, ontstaat er een effectieve reiniger voor weerplekken die meteen ingezet kan worden.

Hoe werkt ontweringswater?

Met behulp van ontweringswater kun je diverse soorten hout schoonmaken. Je kunt hiermee watervlekken verwijderen, waterkringen verwijderen en zwarte kringen uit hout verwijderen. Vocht werkt in op het hout, wat allerlei plekken tot gevolg kan hebben. Pas je hier oxaalzuur op toe, dan kun je watervlekken uit hout halen. Vergrijsd hout krijgt de originele kleur terug en alles van vlekken tot strepen wordt hersteld. Verwering door vocht is een chemisch proces dat stop wordt gezet en terug wordt gedraaid door ontweringswater te gebruiken. Vergeet niet om de behandelde plaats goed na te spoelen met water nadat je dit product hebt toegepast.

Zwarte vlekken in hout verwijderen en meer

Ontweringswater kun je voor diverse doeleinden inzetten. Hierboven benoemden we al watervlekken uit hout verwijderen, of het hierbij nu gaat om watervlekken verwijderen uit onbehandeld hout of behandeld hout. Alle verweerde plekken op hout kunnen hiermee ongedaan worden gemaakt. Daarnaast kan het op vergrijsd hout gebruikt worden. De originele kleur wordt hersteld.

Ook kan ontweringswater ingezet worden voor het verwijderen van groene aanslag, alhoewel een product zoals deze Verfijn Groene Aanslag Verwijderaar hiervoor nog effectiever is. Dit middel kan ook ingezet worden om vliegroest te verwijderen, kort na de verontreiniging. Naast hout kan het ook gebruikt worden om bloed- en roestvlekken uit textiel en steen te krijgen. Tot slot kan het gebruikt worden om kalkaanslag van polyester ondergronden, bijvoorbeeld een boot, te verwijderen.

Ontweringswater: hoe te gebruiken?

Binnen enkele stappen kun je ontweringswater toepassen. Je begint met het aanbrengen van dit product op de vlekken. Hiervoor kun je het beste een penseel gebruiken. Geef het even de tijd om in te trekken. Dit herhaal je totdat de zwarte plekken verdwenen zijn. Het kan zijn dat er een lichte plek ontstaat. Hierna behandel je het gehele oppervlak. Opnieuw geef je de oxaalzuur de tijd om in te trekken. Was alles goed na met schoon water. Hiermee neutraliseer je het oxaalzuur.

Vervolgens kun je het oppervlak nabehandelen op jouw manier. Je kunt bijvoorbeeld een transparante houtafwerking toepassen zoals deze Sikkens Cetol TGL Satin Plus. Of wellicht prefereer je een dekkende lak zoals deze Wijzonol Dekkend Hoogglans? Zoek je een product dat nog sterker is dan ontweringswater of wil je vergrijsd hout ontgrijzen? Dan is Owachem Owatrol Net-Trol iets voor jou. Ook voor het herstellen van verweerd hout bestel je alles wat je nodig hebt bij Verfwinkel.nl.

 1. Verfijn Groene Aanslag Verwijderaar
  Verfijn Groene Aanslag Verwijderaar
  0 out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Owachem Owatrol Net-Trol
  Owachem Owatrol Net-Trol
  5 out of five star rating on Trustpilot
  2 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Hermadix Douglas Olie - Naturel
  Hermadix Douglas Olie - Naturel
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  29 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Wijzonol Dekkend Hoogglanslak
  Wijzonol Dekkend Hoogglanslak
  5 out of five star rating on Trustpilot
  5 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: