Ho(ut)w to: houtrot repareren

Houtrot repareren is een klus waar je geen specialist voor hoeft in te schakelen. We laten je in deze blog zien hoe je houtrot repareren het beste aanpakt. Na het lezen van deze blog kun je zelf het houtrot van je kozijn repareren, maar ook op deuren kun je rot op het hout repareren. Hieronder vertellen we je meer over wanneer houtrot repareren nodig is en of je houtrot kunt voorkomen. Vervolgens laten we je zien hoe je binnen enkele stappen houtrot zelf kunt repareren. Zelf je deur of kozijn repareren? Dankzij deze blog kun je het! Lees daarom snel verder.

Wanneer is houtrot repareren nodig?

Plekken waar houtrot geregeld voorkomt zijn de onderdorpels en hoekverbindingen van kozijnen. Ook op deuren kan houtrot ontstaan. Wanneer moet je houtrot reparaties uitvoeren? Je kunt houtrot herkennen. Ten eerste valt op dat gedeeltes van de houten ondergrond zacht zijn. Hierdoor kan het hout zelfs gaan loslaten. Hetzelfde geldt voor de verflaag, waar blaasjes onder kunnen ontstaan. Door de houtrot beginnen deuren en ramen uit te zetten, waardoor ze gaan klemmen. Het hout kan bruin of zwart gaan verkleuren als de houtrot te lang onbehandeld blijft. Daarom is een houtrot reparatie een aanrader.

Kun je houtrot stoppen?

Houtrot dien je zo snel mogelijk te repareren en door de juiste reparatie uit te voeren kun je het stoppen. Door over houtrot heen te schilderen verdwijnt het misschien even uit het zicht, maar dit zorgt er niet voor dat houtrot verdwijnt. Rottend hout onder het schilderwerk zal vanzelf weer heel snel zichtbaar worden, waardoor al je beits of verfwerk voor niks is geweest.

Houtrot repareren is ook voor jou prima te doen, bijvoorbeeld een rot kozijn repareren. Maar is er een manier om te voorkomen dat je verrot hout moet repareren? Ten eerste is het aan te raden om minstens één keer per jaar het hout te controleren en kwetsbare delen bij te werken. Een beschermende verflaag draagt ook bij aan het voorkomen van houtrot, bijvoorbeeld een lak voor kozijnen. Bevindt je gevel zich aan de zonzijde, dan kies je voor een lichte kleur. Hierdoor wordt het zonlicht gereflecteerd, wat slijtage van de verflaag tegengaat. Niet alleen de buitenzijde, maar ook de binnenzijde moet goed geverfd worden om ophoping van vocht tegen te gaan. Een ventilerende neuslat voor een onderdorpel voorkomt dat water in het hout komt.

Hoe houtrot repareren?

Binnen enkele stappen kun je houtrot repareren, bijvoorbeeld houtrot behandelen bij een kozijn. Je begint met het verwijderen van de rotte delen. Dit doe je met een hamer en een beitel. Ga door totdat je circa 1 cm aan gezond hout verwijderd hebt. Maak de ondergrond droog en stofvrij. Vervolgens breng je een houtimpregneermiddel aan en vul je het gat op met epoxyplamuur

kun je houtrot repareren met epoxy. Hiermee vul je de beschadigde delen op. Houdt er rekening mee dat het droogproces van het impregneermiddel en het houtreparatiemiddel in totaal een dag zal duren. Als je de inhoud van de twee componenten hebt gemengd heb je ongeveer 20 minuten de tijd om het te verwerken. (dit verschilt per product). Producten uit ons assortiment die hiervoor geschikt zijn, zijn deze Bolivia Epoxy Houtrotvuller 2K Blik en deze Bolivia Houtrotstop 2K Set – 500 ml. Na het drogen kun je de epoxy drogen, schuren, behandelen en overschilderen. Zo kun je vermolmd hout repareren.

Houtrot repareren met onze producten

Bij Verfwinkel.nl zit je niet alleen goed voor uiteenlopende verfproducten, maar je kunt ook bij ons terecht voor producten om houtrot te repareren. Na het lezen van deze blog weet je precies hoe je bijvoorbeeld een verrotte deur of een verrot kozijn kunt repareren. Je weet hoe je dit aanpakt en welke producten je hiervoor nodig hebt. Alles voor het repareren van houtrot bestel je bij Verfwinkel.nl.

 1. Bolivia Epoxy Houtrotvuller 2K Blik
  Bolivia Epoxy Houtrotvuller 2K Blik
  3.7 out of five star rating on Trustpilot
  3 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Bolivia Houtrotstop 2K Set - 500 ml
  Bolivia Houtrotstop 2K Set - 500 ml
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs
 3. Alabastine Houtrot Reparatieset
  Alabastine Houtrot Reparatieset
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  10 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs
 4. Alabastine Houtrotvuller Professioneel
  Alabastine Houtrotvuller Professioneel
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  7 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: