IKEA meubels schilderen: Is Kleur Een Alternatief?

Wel eens overwogen om een IKEA meubelstuk te schilderen? IKEA is één van de populairste woonwinkels van dit moment. Deze Scandinavische keten staat vooral bekend om de leuke meubels en woonaccessoires die je zelf in elkaar dient te zetten. Hun meubelstukken worden gekenmerkt door hun mooie en unieke designs. Het is goed mogelijk dat je de look van een IKEA meubelstuk wilt aanpassen. IKEA meubels verven is een slimme optie. Je kunt allerlei soorten IKEA meubelstukken schilderen: een IKEA kast verven, een IKEA tafel schilderen, IKEA keukendeurtjes schilderen, IKEA lack tafel verven of een IKEA ledikant verven. Maar hoe pak je dit het beste aan? Dat laten we zien in deze blog.

Welke IKEA meubelstukken kun je schilderen?

Het goede nieuws is dat IKEA meubelstukken schilderen altijd een optie is. Ga je bijvoorbeeld een IKEA kast schilderen, dan kun je te maken krijgen met verschillende soorten eindafwerkingen. Hierbij kun je denken aan acryl lak, een kunststoflaag of zelfs een folie laag. Daarnaast is het vaak onbekend wat de ondergrond is. Het aanbrengen van een goede hechtprimer is daarom van belang, zoals deze Südwest All-Grund Multiprimer U51 Wit – Acryl. Heb je dit gedaan, dan kun je de volgende IKEA meubelstukken schilderen:

 • Ivar kast verven
 • Kallax kast verven
 • Malk kast verven
 • Pax kast verven
 • Billy boekenkast verven
 • IKEA Besta verven
 • IKEA Hemnes kast verven
 • Expedit kast verven

Zoals je ziet, is IKEA kastjes verven geen probleem. Je kunt diverse soorten IKEA kasten pimpen, bijvoorbeeld een Kallax kast pimpen of een Billy boekenkast pimpen. Het toont eens te meer de veelzijdigheid van IKEA meubels aan. Maar hoe kun je een IKEA kast schilderen of overschilderen?

Hoe kun je IKEA meubelstukken schilderen?

Of je nu een IKEA Kallax gaat verven, een Malm ladekast gaat verven of een IKEA hoogglans kast gaat verven, de werkwijze is altijd hetzelfde. Je begint met het goed ontvetten van de ondergrond met een reinigingsmiddel zoals Universol Ammoniakvervanger, Polyfilla Pro Universeel Reinigingsmiddel S600, Alabastine Verfreiniger of Südwest Zink en Kunststofreiniger. Een IKEA kast verven zonder schuren raden we af. Schuur met korrel 220-240, waarna je de hechtprimer aanbrengt. Kies een product dat zo dicht mogelijk bij de kleur van de aflak zit, voor de beste dekking. Hierboven benoemden we al een witte variant, maar ook zwart of grijs is een optie.

Binnen pas je een huidvetbestendige watergedragen lak toe. Je brengt minimaal twee lagen aan, voor een optimale dekking. Let op: watergedragen lakken zijn snel droog, maar de complete hardheid en hechting komen pas na vier tot vijf weken tot stand. Voorkom krassen op de ondergrond. Let daarnaast op dat de ondergrond schilderen niet mogelijk is als er een kunststof folie laag is aangebracht.

De glansgraad bepaal je zelf, alhoewel zijdeglans/mat verf minder vergeelt dan een hoogglans variant. Goede opties voor een matte lak zijn deze Sigma S2U Nova Matt en deze Sikkens Rubbol BL Magura. Voor een zijdeglans lak kies je deze Sigma S2U Nova Satin of deze Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin. Goede semi-gloss opties zijn deze Sigma S2U Nova Semigloss en deze Sikkens Rubbol BL Rezisto Semi-Gloss. Tot slot kun je kiezen voor hoogglanslakken zoals deze Sigma S2U Nova Gloss Acryl en deze Sikkens Rubbol BL Rezisto HG.

Deze lakken kun je het beste aanbrengen met behulp van een microfiber roller. Dit soort rollers hebben een vollere vacht, waardoor ze meer verf opnemen en afgeven. Een goede optie is deze Anza Antex Microfibre Roller. Voor de hoekjes en lastiger bereikbare gedeeltes is de Verfwinkel.nl Kwast van het Jaar erg geschikt. Het schoonmaken van deze verflaag doe je met een PH neutraal schoonmaakmiddel. Het gebruik van een microvezeldoekje wordt afgeraden. Zowel voor het schilderen als onderhouden van een IKEA meubelstuk vind je alles wat je nodig hebt binnen het assortiment van Verfwinkel.nl.

 1. Verfwinkel.nl Kwast van het Jaar 2024
  Copenhagen Pro Flex Patentpuntkwast
  Copenhagen Pro Flex Patentpuntkwast
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  41 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Anza Verfroller - Antex Microfibre
  Anza Verfroller - Antex Microfibre
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  63 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Sigma S2U Nova Matt
  Sigma S2U Nova Matt
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  116 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Südwest All-Grund Multiprimer U51 Wit - Acryl
  Südwest All-Grund Multiprimer U51 Wit - Acryl
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  37 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: