Kun je epoxy verven? Hoe doe je dit?

Geregeld wordt aan onze verfspecialisten gevraagd hoe epoxy verven in zijn werk gaat. Epoxy staat ook wel bekend als polyepoxide. Deze thermohardende kunststof kan gebruikt worden als basis voor producten, bijvoorbeeld epoxylijm of epoxy verf. Maar dit materiaal is ook geschikt voor vloeren. Epoxyvloeren staan bekend om hun bestendigheid en vloeistofdichtheid. Dit type vloer wordt voornamelijk gebruikt als bedrijfsvloer. Een epoxyvloer heeft een industriële uitstraling en kan in allerlei kleuren geleverd worden. Wil je de kleur van een epoxyvloer aanpassen? Epoxy schilderen is een optie. We laten je hieronder zien hoe je dit het beste aanpakt.

Wat is epoxyverf?

Ga je epoxy verven, dan hoef je hiervoor niet per definitie epoxy verf te gebruiken. Met een epoxy lak bedoelen we niet verf die speciaal voor epoxy ondergronden is gemaakt. Hiermee bedoelen we een verfproduct dat bestaat uit een harder en een hars, specifiek een epoxyhars. Zoals we hierboven al benoemden, kan epoxy dienen als basis voor een product. Deze epoxy producten kunnen onder meer toegepast worden op houten ondergronden. Om verwarring te voorkomen, lichten we dit even toe in deze blog. Epoxy verven die je bij ons kunt bestellen zijn onder meer deze Rust-Oleum 5200 EpoxyShield Ultra – 5 Liter en deze Sikkens Wapex 501 – 2K. Voor meer producten kun je deze categorie bekijken.

Epoxy verf bestaat uit twee componenten. Hierdoor heeft het meestal een korte open tijd. Dit houdt in dat je beperkt de tijd hebt om dit product te verwerken. Dit komt doordat deze verfsoort uithardt. Dit gebeurt als gevolg van een chemische reactie die veroorzaakt wordt door hitte. Om deze reden kun je deze verf het beste mengen en overgieten in een brede platte bak in plaats van een emmer. Doordat je in een emmer een groter volume kwijt kan, wordt de verf hierdoor sneller hard. Voor het aanbrengen van dit type verf kun je gebruikmaken van een nylon roller zoals deze ProGold Verfroller Nylon 7 mm of 13 mm. Daarnaast raden we aan om gebruik te maken van een voordelige of wegwerpkwast. De kwast kan na een dag niet meer gebruikt worden omdat de verf snel uithardt.

Waarmee kun je epoxy afwerken?

Een epoxy lak is dus een product op basis van epoxy en niet speciaal bestemd voor epoxy ondergronden. Maar waarmee kun je wel een epoxy vloer overschilderen of een gietvloer opnieuw kleuren? Het meest geschikte product hiervoor is een PU-coating, zeker als de vloer voorzien is van vloerverwarming. Een PU-coating zorgt voor een duurzaam en slijtvast resultaat dat bestand is tegen warmte en Uv-licht. Een goed voorbeeld hiervan is deze Sigma Sigmafloor Clear Finish PU Matt. Je kunt daarnaast ook kiezen voor een 2-componenten product.

Hoe kun je epoxy verven?

Epoxy verven begint met een aantal voorbereidingen:

 • Reinig en ontvet de vloer.
 • Repareer oneffenheden zoals gaten en scheuren.
 • Schuur de vloer lichtjes en maak het vervolgens stofvrij.
 • Hierna kun je de eerste laag verf toepassen. Je bepaalt zelf of je kiest voor een blanke lak over epoxy of een product met kleur.
 • Geef de verf de tijd om te drogen.
 • Na minstens 24 uur pas je de tweede laag verf toe. Houd je aan de aangegeven droogtijden.
 • Breng een transparante topcoating aan om de verflaag van extra bescherming te voorzien.
 • Geef de verf vijf tot zeven dagen de tijd om uit te harden. Hierna is de vloer weer belastbaar.

Je bestelt bij Verfwinkel.nl alles wat nodig is voor deze verfklus. Ontdek het zelf en bekijk de mogelijkheden in onze online verfwinkel.

 1. Sigmafloor Aqua 2K EP Satin
  Sigmafloor Aqua 2K EP Satin
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  5 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: