Voordeur schilderen: hoe pak je dat aan?

Een voordeur schilderen is geen lastige klus om zelf uit te voeren, maar er zijn wel een aantal vaste stappen die je naar behoren dient uit te voeren. Doe je dit niet, dan behaal je een minder eindresultaat dan gewenst. Daarom vertellen we je in deze blog alles wat je moet weten over een voordeur verven. Hierbij vertellen we je of je zonder vergunning je voordeur mag schilderen, welke voordeur kleur je kiest en hoe een voordeur schilderen precies in zijn werk gaat.

Mag je zomaar je voordeur schilderen?

Je mag een voordeur opnieuw schilderen zonder dat je hiervoor een vergunning hoeft aan te vragen. Een voordeur schilderen behoort tot het klein schilderwerk en daardoor is het aanvragen van een vergunning niet vereist. Wel is het een goed idee om na te gaan of er in de eigendomsakte niets staat opgenomen over een vaste kleur voor je voordeur en de kozijnen.

Welke kleur voor mijn voordeur kies ik?

Tenzij er in de eigendomsakte iets vermeld staat over de kleur van de voordeur, ben je dus vrij om zelf je voordeur kleur te bepalen. Bij ons ontdek je niet alleen de mooiste RAL kleuren voor je voordeur, maar er zijn nog veel meer kleurencollecties waar je uit kunt kiezen. Je bepaalt dus zelf of je gaat voor een blauwe voordeur, een voordeur met de kleur groen of dat je jouw voordeur zwart gaat verven. Je kunt ook gaan voor specifieke tinten, bijvoorbeeld Gelders blauw voor je voordeur of monumentengroen voor je voordeur. Natuurlijk is blanke lak voor je voordeur ook een optie. Waar je ook voor kiest, wij mengen de kleur voor jou.

Voordeur schilderen stappenplan

Je kunt beter een voordeur schilderen dan een voordeur beitsen. Een voordeur schuren en schilderen begint met het voorbereiden van de ondergrond. Haal elementen zoals klinken, sloten en afdekplaatjes van het oppervlak. Je bepaalt zelf of je de voordeur hangend in de scharnieren of los schildert. Oude verf verwijderen is nodig als deze laag af begint te bladderen. Reinig en ontvet de deur. Vervolgens schuur je de voordeur. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier met korrel P180 of hoger. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond ruwer wordt, wat de hechting van de verf ten goede komt. Repareer eventueel aanwezige oneffenheden. Plak alle ondergronden in de buurt af waar je geen verf op wilt krijgen.

Je kunt je voordeur schilderen met een kwast of roller. Je gebruikt een roller voor de grote oppervlakken en een kwast voor de kleinere ruimtes. Pas ten eerste een grondverf voor buiten toe, bijvoorbeeld deze Boonstoppel Garantie Exqua d’Or Grondverf. Je kunt ook kiezen voor een sneldrogende grondverf, bijvoorbeeld deze Sigma Rapid Primer. Sneldrogende verven zorgen ervoor dat je deur eerder dicht kan, maar ze hebben wel een kortere levensduur. Voor je voordeur kun je het beste gebruikmaken van een lak op terpentinebasis. Een goede optie is deze Boonstoppel Garantie Exqua d’Or Hoogglans. Je kunt ook kiezen voor een blanke lak, bijvoorbeeld deze Avis Timbercote Transparant. Je hebt minimaal twee lagen verf nodig. Je werkt eerst horizontaal, daarna verticaal. Begin met de smalle delen en verf vervolgens pas de brede delen. Let op: een voordeur aan de zonzijde heeft eerder onderhoud nodig.

Houten of kunststof voordeur schilderen? Bestel hier jouw producten

De kosten van een voordeur schilderen hou je laag als je jouw benodigdheden bestelt bij Verfwinkel.nl. Bij ons heb je de keuze uit een uitgebreid assortiment vol producten die jouw voordeur van een nieuw elan kunnen voorzien. Wij mengen de verf in de door jou gewenste kleur. Ontdek onze producten en kijk eens rond in onze webshop.  

Aanbevolen voor deze klus:

 1. Aanbieding BE
  Sigma S2U Allure Gloss
  Sigma S2U Allure Gloss
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  719 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Aanbieding BE
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  781 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Sikkens Rubbol SB
  Sikkens Rubbol SB
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  469 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Aanbieding BE
  Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak
  Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  142 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: