Behang schilderen: is dit een optie?

Wist je dat behang schilderen tot de mogelijkheden behoort? Veel mensen vervangen hun behang in het geheel wanneer ze de look zat zijn. Dit is vaak onnodig, want je kunt het behang schilderen om het van een nieuw uiterlijk te voorzien. Helaas weet een aantal mensen nog altijd niet dat ze de keuze hebben tussen schilderen of behangen. Bij Verfwinkel.nl kun je jouw verf in alle kleuren laten mengen die je nodig hebt. Het mooie aan schilderen over behang is dat het een klus is die je prima zelf kunt uitvoeren. Maar hoe pak je dit het beste aan? Welke verf kun je het beste gebruiken als je behang gaat schilderen? Wij vertellen het je in deze blog.

Kun je over behang heen schilderen?

‘Kun je behang schilderen?’ is één van de vragen die geregeld aan ons gesteld wordt. In principe is het mogelijk om behang te schilderen. Je hebt dus de keuze tussen behangen of schilderen. Let hierbij wel op dat niet ieder soort behang geverfd kan worden. Sommige soorten behang bevatten namelijk weekmakers. Deze additieven worden toegevoegd aan het behang om de muurbedekking soepel en flexibel te houden. Dit verlengt de levensduur van het behang, maar het maakt het tegelijkertijd onmogelijk om het te schilderen. Weekmakers zuigen namelijk de verf op, waardoor de muur plakkerig wordt. Daarnaast is het eindresultaat niet om over naar huis te schrijven. Test daarom altijd of schilderen mogelijk is. Zijn er weekmakers aanwezig? Dan moet je alsnog het behang verwijderen.

Hoe kun je behang schilderen?

Mochten er geen weekmakers aanwezig zijn in het behang, dan is het dus een optie om je behang te verven. Dit is een taak die je prima zelf kunt uitvoeren, mits je de juiste stappen volgt. Allereerst begin je met de voorbereidingen. Zorg ervoor dat de plekken die je niet wilt schilderen bedekt zijn. Maak vervolgens het behang schoon met behulp van een combinatie van warm water en ontvetter. Check ook of er plekken zijn waar je het behang moet herstellen. Voor loshangende delen kun je behanglijm gebruiken.

Na het uitvoeren van de voorbereidingen kun je beginnen met het schilderen van het behang. De enige voorwaarde die aan de verf gesteld moet worden, is dat het kwalitatief goed moet zijn. Je kunt dus het beste voor een kwaliteitsmerk kiezen. Je kunt behang schilderen met muurverf zoals Sigma Sigmatin DGL Matt - Muurverf of de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF. Verf eerst de hoeken met behulp van een kwast, voordat je de grotere vlakken verft met behulp van een vachtroller. Verdeel de verf gelijkmatig over de roller en schilder in denkbeeldige vlakken van ongeveer 1 m2. Hoe schilder ik rechte strepen op behang? Ook dat wordt ons vaak gevraagd. Het antwoord is simpel. Laat de denkbeeldige vlakken overlappen, zodat ze beter op elkaar aansluiten. Als laatste rol je van boven naar beneden, zodat je een geheel maakt.

Is behang schilderen moeilijk?

Nee, behang schilderen is voor iedereen mogelijk. Zolang je jezelf houdt aan de hierboven beschreven stappen, komt het helemaal goed. Over behang schilderen is geen enkel probleem, mits er geen weekmakers aanwezig zijn. Of je nu de woonkamer of de babykamer van een nieuwe kleur wilt voorzien, je vindt altijd de verf die je nodig hebt binnen het assortiment van Verfwinkel.nl.

 1. Wijzonol Muurverf Extra Mat
  Wijzonol Muurverf Extra Mat
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  13 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sigma Kleurgarantie
  Sigma Sigmatin DGL Matt - Muurverf
  Sigma Sigmatin DGL Matt - Muurverf
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  105 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Wijzonol Muurverf Extra Reinigbaar
  Wijzonol Muurverf Extra Reinigbaar
  4.3 out of five star rating on Trustpilot
  6 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Sikkens Alphacryl Pure Mat SF
  Sikkens Alphacryl Pure Mat SF
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  191 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees meer: