Deuren opnieuw verven? Gebruik eerst grondverf!

De maand april/mei is perfect om de verfklussen buitenshuis aan te pakken, zoals het verven van de deuren. Maar voordat je je deuren gaat verven, is het verstandig om je deuren eerst voor te behandelen, bijvoorbeeld met grondverf of een primer. Hierdoor hecht de verf beter en blijven je deuren langer mooi. Maar voor welke grondverf of primer kies je? Grondverf op waterbasis, oftewel watergedragen grondverf? Sneldrogende grondverf zoals Sikkens Rubbol Primer Extra, Sigma S2U Nova Primer, Sikkens Rubbol Primer Express of Sikkens Rubbol Bl rezisto Primer? Zwarte grondverf of liever grondverf wit? Histor grondverf of een ander merk zoals Flexa, Wijzonol of Boonstoppel? De keuze bij Verfwinkel.nl is enorm, dus waar moet je op letten als je grondverf voor hout of een primer gaat kopen? Waarom grondverf überhaupt?

Waarom grondverf gebruiken bij het schilderen van deuren?

Waarom grondverf of primer gebruiken voordat je je deuren gaat schilderen? Wanneer je je deuren een nieuwe kleur wilt geven, is het verstandig om eerst de deuren in de grondverf te zetten. De grondverf zorgt voor een goede hechting tussen het oppervlak en de verf. Hierdoor krijg je een mooiere toplaag, die lang meegaat. Langer dan wanneer je geen primer of grondverf op hout zou gebruiken. Heb je weinig tijd? Dan is sneldrogende grondverf een goede keuze. Wil je weten wat een goede sneldrogende grondverf is? Kies voor grondverf op waterbasis of watergedragen grondverf. Waarom grondverf op waterbasis? Watergedragen grondverf droogt altijd sneller dan grondverf op terpentinebasis.

Wanneer gebruik je het?

Grondverf gebruiken is vooral belangrijk als je onbehandeld hout of beschadigd hout gaat verven. Grondverf zorgt ervoor dat de normale verf niet direct in het hout trekt. Zo blijft de ondergrond, en dus je deur, beter beschermd tegen vocht. Ook krijg je een egaler resultaat als je deuren eerst met grondverf verft. Voordat je de deur gaat behandelen, moet je een aantal stappen nemen. Zoals het ontvetten en het schuren van de deur. Een primer gebruik je voor ondergronden die gemaakt zijn van o.a. kunststof of metaal. Zo is er een speciale kunststof primer van bv. Boonstoppel of Histor  maar ook voor op metaal zijn er diverse primers leverbaar, zoals Avis Multiprimer en Südwest Allgrund. Kaal hout schilderen? Dan kun je ook een één-pot-systeem gebruiken. Dat is grondverf, voorlak en aflak in één. Daarvoor adviseren we Sikkens Rubbol BL Ventura Satin.

Zwarte en witte grondverf

En waarom kiezen voor witte of zwarte grondverf? De kleur van de grondverf beïnvloed de kleur van de verf. Dat is goed om rekening mee te houden bij de aanschaf. Ga je je deuren met een lichte kleur verf verven? Dan is witte grondverf kopen beter. Verf je je deuren in een donkere kleur? Dan kies je het best voor zwarte grondverf. Behalve wit en zwart is grondverf in alle denkbare kleuren verkrijgbaar, waardoor je altijd de beste grondkleur vindt die bij de aflak aansluit. Door de grondverf kleur zo dicht mogelijk bij de uiteindelijke afwerk-kleur te kiezen, krijg je een goed dekkend resultaat waarbij latere beschadigingen minder zichtbaar zullen zijn.

 1. Wijzonol Aqua Hechtprimer
  Wijzonol Aqua Hechtprimer
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  7 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sigma S2U Primer
  Sigma S2U Primer
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  114 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer
  Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  136 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Südwest All-Grund Multiprimer U51 Wit - Acryl
  Südwest All-Grund Multiprimer U51 Wit - Acryl
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  37 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: