Hoeveel lagen grondverf moet ik aanbrengen?

Hoeveel lagen grondverf zijn nodig om het beste verfresultaat te behalen? Het is een vraag waar niet zomaar één antwoord op bestaat. Hoeveel lagen grondverf je exact nodig zal hebben, zal afhangen van zowel de ondergrond als de lak die je wilt gaan gebruiken. Soms is grondverf aanbrengen in één laag voldoende, andere keren zul je minimaal twee lagen aan moeten brengen. Grondverf 1 of 2 keer aanbrengen kan ook afhangen van het product zelf. Hieronder vertellen we je meer over wanneer grondverf nodig is en hoeveel lagen grondverf je op verschillende soorten ondergronden dient aan te brengen.

Wanneer is grondverf nodig?

Grondverf pas je toe om ervoor te zorgen dat de verf beter kan hechten op een ondergrond. Een grondverf wordt ook wel een primer genoemd, hoewel er minimale verschillen zijn tussen deze twee productsoorten. Grondverf zorgt voor een egaler eindresultaat. Het is hierdoor geschikt voor onbehandelde ondergronden, slecht onderhouden ondergronden en oppervlakken met meerdere grove oneffenheden. Grondverf stopt ook de zuigende werking van een ondergrond. De keuze tussen voorstrijk of grondverf hangt af van de mate van zuiging. Voorstrijk is meer geschikt voor sterk zuigende oppervlakken.

Snel naar de beste grondverf!

Hoe weet ik hoe vaak ik grondverf moet aanbrengen?

Stel dat je een lak op het oog hebt voor jouw verfklus. Op de productpagina hiervan vind je onder de tab Downloads een kenmerkenblad. Hierin staat allerlei essentiële informatie vermeld, waaronder het aantal lagen grondverf dat nodig is. Bekijk je het kenmerkenblad van een grondverf, dan zie je dat hierin meestal ook aangegeven staat hoeveel lagen grondverf nodig zijn. In het kenmerkenblad van bijvoorbeeld deze Rambo Grondverf voor Binnen – Dekkend zie je dat één laag voldoende is. Er worden hierin ook tips gegeven voor de verdere afwerking. Je kunt grondverf aanbrengen met een roller of kwast. De roller gebruik je voor de grote oppervlakken, de kwast gebruik je voor hoeken, randen en moeilijk bereikbare plekken. Een grondverf spuitbus is ook een optie.

Hoeveel grondverf op een muur?

Over het algemeen heb je aan één laag primer genoeg voor een muur. Hierbij gaan we er wel vanuit dat je belangrijke voorbereidingen hebt uitgevoerd, zoals het ontvetten en schoonmaken van de muur. Je maakt gebruik van een primer die geschikt is voor muren, bijvoorbeeld deze Zinsser Bulls Eye 123 Primer

Grondverf op een bestaande verflaag aanbrengen

Is grondverf nodig op een bestaande verflaag? Het is een optie. Als de oude verflaag nog heel is, niet aan het afbladderen is en in een goede conditie verkeert, dan schuur je het geheel licht op en kun je vervolgens de grondverf aanbrengen. Gaat het hierbij om een dekkende grondverf over een blanke lak, dan kun je beter de oude verflaag verwijderen en de grondverf op een kale ondergrond aanbrengen. Bij een oude verflaag in een slechte conditie kun je sowieso beter eerst deze laag verwijderen.

Wat kost grondverf bij Verfwinkel.nl?

Bij ons ontdek je de scherpste prijzen van dit moment, ook als het gaat om grondverf. Hierbij kun je kiezen uit producten van een aantal van de bekendste merken van dit moment. Goede voorbeelden hiervan zijn deze Histor Perfect Base Grondverf Acryl, deze Avis Multiprimer, deze Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer, deze Sigma S2U Nova Primer en deze Flexa Grondverf Multiprimer Alkyd. Ontdek zelf jouw ideale grondverf bij Verfwinkel.nl.

 1. Sikkens Rubbol Primer
  Sikkens Rubbol Primer
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  258 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sigma S2U Allure Primer
  Sigma S2U Allure Primer
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  69 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Wijzonol Grondverf - Waterverdunbaar
  Wijzonol Grondverf - Waterverdunbaar
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  25 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: