Grondverf schuren: is het nodig?

Het is een stap die vaak vermeld staat als het gaat om een verfklus: schuren na grondverf. Maar is deze stap ook daadwerkelijk nodig? Dat gaan we in deze blog bekijken. Kort samengevat is het een goed idee om altijd de grondverf te schuren. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de volgende verflaag zich beter kan hechten op de ondergrond. Dit komt het eindresultaat alleen maar ten goede. In deze blog vertellen we je meer over waarom schuren na grondverf altijd een slim idee is. Daarnaast laten we je zien welke soort schuurpapier het meest geschikt is voor deze klus.

Waarom moet je na grondverf weer schuren?

Moet je grondverf schuren? Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid. Daarnaast zorgt het schuren van grondverf ervoor dat de lak zich beter kan hechten op het oppervlak. Dit zorgt voor een mooier eindresultaat. Vlekken en andere oneffenheden worden zo voorkomen. Niet alleen op hout is schuren na grondverf een goed idee. Zo kun je ook schuren na een primer op metaal te hebben aangebracht. Zo wordt het metaal opgeruwd en kan de volgende verflaag zich beter hechten.

Grondverf schuren: welke korrel is het meest geschikt?

Welk schuurpapier na grondverf pas je toe? Het is belangrijk om de grondlaag fijn op te schuren. Ga je hierbij te grof te werk, dan loop je het risico dat je de grondverf van de ondergrond af schuurt. Je werkt dan weer op een kale ondergrond, waardoor je de positieve effecten van grondverf tenietdoet. Op gladde ondergronden kun je het beste kiezen voor schuurpapier met een korrel van minstens P180.

Via onze webshop kun je jouw schuurpapier bestellen. Hierbij kun je onder meer kiezen voor deze Anza SAM Schuurpapier minirol, deze ProGold Schuurpapier Vellen of dit ProGold Schuurpapier voor machinaal schuren. Je kunt via de productpagina zelf aangeven welke korrel je nodig hebt. Je kunt ook grondverf schuren met Scotch Brite. Dit is nylonweefsel geïmpregneerd met schuurkorrel. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de fijne variant van deze 3M Scotchbrite Handpad.

Schuren voor grondverf

Naast het schuren na het aanbrengen van de grondverf, is het schuren voor het aanbrengen van de grondverf ook een goed idee. Dit verbetert de hechting van de verf en zorgt voor een egalere ondergrond. De staat van het oppervlak bepaalt in welke mate er geschuurd moet worden. In het geval van een oude verflaag in een prima conditie volstaat licht opschuren met schuurpapier met een fijne korrel. Maar in het geval slechte verflagen verwijderd moeten worden of een ondergrond in slechte conditie verkeert, kan het nodig zijn om flink te schuren met een grovere korrel. Natuurlijk kun je ook bij Verfwinkel.nl terecht voor schuurpapier met een grovere korrel.

Grondverf schuren voor het lakken: bestel je benodigdheden hier

Grondverf schuren is nodig. Je wilt wellicht niet de tijd nemen voor dit klusje, maar we verzekeren je dat dit leidt tot een betere hechting van de lak en een mooier eindresultaat. Het is de moeite waard om dit altijd te doen. Binnen ons assortiment vind je alle benodigdheden voor deze klus, van het schuurpapier tot aan de grondverf en de lak. Daarom shop je bij Verfwinkel.nl. Ontdek het zelf en kijk eens rond binnen onze webwinkel.

 1. ProGold Stoffer - Vladder Prof
  ProGold Stoffer - Vladder Prof
  5 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs
 2. ProGold Kleefdoekje
  ProGold Kleefdoekje
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  10 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. SIA 7983 Siasponge Flex Schuurpads per 10 stuks
  SIA 7983 Siasponge Flex Schuurpads per 10 stuks
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. ProGold Stoffer - Halve Maan
  ProGold Stoffer - Halve Maan
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs

Lees ook: