Hoe lang moet verf drogen voor een tweede laag

Om een mooi eindresultaat te krijgen is het belangrijk om minimaal twee lagen verf aan te brengen. Maar hoe lang moet verf drogen? Wanneer is verf droog genoeg om een volgende laag verf aan te brengen? Moet ik wel of niet schuren tussen twee lagen verf? Hoe lang moet ik wachten tot de tweede laag verf? In dit blog leggen we het uit.

Hoelang moet verf drogen?

Hoe lang verf moet drogen voor een tweede laag hangt vooral van het product af. Lak droogt over het algemeen namelijk langer dan muurverf of latex. Helaas zijn de droogtijden van nogal wat omstandigheden afhankelijk zoals luchtvochtigheid, temperatuur en laagdikte. Gelukkig informeren de fabrikanten ons goed over de droogtijden bij diverse invloeden. Hoe lang je moet wachten tussen 2 verflagen staat vermeld op het etiket of productinformatieblad van de verf die je gebruikt. Informatie en tips inwinnen van een verfexpert kan natuurlijk ook. Hoe lang moet muurverf drogen voor tweede laag? Dat zie je hieronder in het overzicht met de droogtijden.

Gemiddelde droogtijden verf

In dit lijstje zijn we uitgegaan van de tijd die verf nodig heeft voordat er een volgende laag aangebracht kan worden. Verderop in dit blog kun je lezen hoe verf droogt. Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden:

  • Muurverf: 3-5 uur 
  • Lak op terpentinebasis: 16 uur
  • Lak op waterbasis: 5 uur
  • Beits: 24 uur
  • Sneldrogende verf: 1-3 uur

Hoe lang moet verf drogen voor regen?

In Nederland hebben we te maken met wisselvallig weer. Het perfecte weer om buiten te schilderen uitzoeken is bijna onmogelijk. Maar als je de weersvoorspellingen een beetje in de gaten houdt, is het prima te doen. Het allerbelangrijkste is dat het niet te warm is. Het wordt afgeraden om te schilderen als de temperaturen boven de 25 oC zijn. Met de zogenoemde 4-seizoenen-verf kun je buiten tot 30 oC schilderen. Wat in Nederland natuurlijk ook heel goed kan voorkomen is dat je net klaar bent met schilderen en er toch nog een regenbui over het land (of je schilderwerk) trekt. Als je buienradar en de droogtijden in de gaten houdt kan je voorkomen dat je strakke schilderwerk verregent en je opnieuw moet beginnen. Of je bij aflakken kiest voor 1 of 2 lagen is eigenlijk geen vraag. Binnen kan 1 laag nog volstaan, maar voor buiten is 2 lagen lak het minimum.

Gevolgen te snel tweede laag verf aanbrengen.

Hoe verleidelijk het ook is om zodra de verf droog lijkt te zijn een tweede laag verf aan te brengen, verstandig is het niet. De tijd die bij overschilderbaar staat is altijd ter indicatie. Temperatuur, luchtvochtigheid en laagdikte hebben invloed op het droogproces. De verflaag moet namelijk voldoende ‘uitgedampt’ zijn voordat je een tweede laag overheen geschilderd wordt. Wil je een tweede laag verf aanbrengen? Doe dit dan niet overhaast. Indien de eerste laag verf nog niet droog genoeg is en je brengt al een tweede laag aan, kan de eerste laag niet meer voldoende uitharden omdat deze afgesloten wordt door de tweede laag. De eerste laag gaat een reactie aan met de tweede laag.
Gevolg: een zachte laag die kleverig blijft of de verflaag gaat rimpelen. Schilders noemen dit ook weleens schroeien.
Oplossing: heel goed laten drogen. Dit kan even duren. Daarna gladschuren en nieuwe verflaag aanbrengen.

Kan je echt niet wachten met schilderen en moet de klus af? Kies dan voor sneldrogende verf. Wijzonol heeft bijvoorbeeld Sneldrogende Grondlak en Sneldrogende Hoogglans. Een leuk weetje: hoe heet het toevoegen van nieuwe verf aan eerdere lagen nog natte verf? Deze techniek heet nat-in-nat of Alla Prima en wordt vooral gebruikt door kunstschilders.

Tweede laag verf; wel of niet schuren tussendoor?

Moet je schuren tussen 2 verflagen? Hierover zijn de meningen in de verfwereld nogal verdeeld. Of het nu wel of niet nodig is om tussen twee lagen te schuren, hangt samen met de tijd die tussen de verflagen in zit en het soort verf dat je gebruikt. Bij watergedragen verf is schuren belangrijk, omdat deze verf minder goed hecht aan een gladde ondergrond. Schilder je binnen 1 dag de tweede laag over de eerste laag, dan is niet schuren tussen 2 laklagen soms een prima oplossing. Zitten er oneffenheden op je eerste laag, dan is schuren na de eerste laklaag uiteraard wel nodig. Je wilt immers een strak eindresultaat. Maar wat je keuze ook is, tussen twee lagen schuren doe je nooit met een schuurmachine. Doe dit altijd met de hand met een schuurblokje en heel fijn schuurpapier of een schuurmatje.
Zorg ervoor dat je zorgvuldig schuurt en niet door de verflaag heen schuurt.

Hoe droogt verf?

Fabrikanten zullen op de verpakkingen en productinformatiebladen altijd de verschillende droogtijden vermelden. Verf droogt namelijk in verschillende fases;

  • Fase 1: De verf is stofdroog:
    Wanneer de verflaag stofdroog is, zal er geen stof meer blijven kleven aan de net geschilderde laag. Dwarrelend stof, vliegjes e.d. zullen nu niet meer hechten. Het is niet aan te raden om de verflaag vast te pakken, bij te werken of opliggend stof eraf te vegen. De laag is absoluut nog niet droog. Stofdroog is de eerste fase van het droogproces.

  • Fase 2: De verf is kleefvrij:
    Zoals de naam het aan aangeeft: als de verf kleefvrij is ‘plakt’ deze niet meer. Je kunt de ondergrond nu heel voorzichtig aanraken met je vingers zonder dat zich een vingerafdruk aftekent of de verf beschadigd.

  • Fase 3: De verf is schuurbaar:
    Nadat de verf voldoende droog is, kan de verf geschuurd worden indien dit nodig is. Dit is de fase wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden.

  • Fase 4: De verf is Overschilderbaar
    Hierbij wordt aangegeven hoelang verf moet drogen voordat het mogelijk is om een nieuwe verflaag aan te brengen. Dit is de fase wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden.

  • Fase 5: De verf is volledig belastbaar:
    Dit is wanneer de verf volledig is uitgehard en op zijn sterkst is zodat de eigenschappen van de verf het beste tot hun recht komen. Traplak, Parketlak en andere slijtvaste verf zoals Histor Perfect Finish Houtlak - Zijdeglans, Flexa Pure Muurverf - Extra Mat, Sigma S2U Allure Satin, Sigma S2U Satin, Sigma S2U Nova Satin,Wijzonol LBH Silicon Alkyd Hoogglans of de Wijzonol LBH Silicon Alkyd Systeemverf zijn na deze tijd pas 'op hun best'. Voor lakken is dit meestal 7 - 14 dagen. Voor afschrobbare muurverf zoals muurverf schrobklasse 1 of Sikkens Alphacryl Pure Mat geldt ook dat deze na de volledig belastbare tijd pas schrobvast zijn. Bij muurverf is dit meestal na één maand.
Copenhagen Pro Flex Patentpuntkwast
Verfwinkel.nl Kwast van het Jaar 2024
Copenhagen Pro Flex Patentpuntkwast
4.6 van 5 sterren score op Trustpilot
71 reviews
3,99 3,30
Adviesprijs:
4,54 3,75
Sikkens Alphacryl Pure Mat SF
Verfwinkel.nl Actieprijs!
Sikkens Alphacryl Pure Mat SF
4.8 van 5 sterren score op Trustpilot
226 reviews
26,20 21,65
Adviesprijs:
42,99 35,53
Owachem Owatrol Floetrol
Owachem Owatrol Floetrol
4.7 van 5 sterren score op Trustpilot
34 reviews
22,45 18,55
Adviesprijs:
23,97 19,81

Lees ook: