Hoe vaak je huis schilderen? Binnen & buiten!

Vaak wordt aan ons gevraagd om de hoeveel jaar je huis schilderen nodig is. Hoe vaak moet je buiten schilderen en om de hoeveel jaar is binnen schilderen nodig? Dit kan per huis verschillen. Ook kunnen er diverse onderdelen binnen en rondom je woning zijn die eerder van nieuwe verf moeten worden voorzien in vergelijking met andere onderdelen. In deze blog gaan we dieper in op hoe vaak buitenwerk schilderen nodig is en hoe vaak schilderen binnen gemiddeld genomen gedaan moet worden. Zo krijg je een goede indicator van hoe vaak schilderen nodig is. Natuurlijk staat het je vrij om je huis te schilderen wanneer jij dat wilt, al is het maar om de look te veranderen.

Hoe vaak moet je je huis schilderen: welke factoren zijn van invloed hierop?

Er zijn een aantal zaken van invloed op hoe vaak het huis schilderen binnen en hoe vaak het huis schilderen buiten nodig is. Ten eerste is de kwaliteit van de verf die je hebt gebruikt voor je schilderklus van grote invloed. Hoe lager de kwaliteit, hoe minder duurzaam het eindresultaat zal zijn. Als het gaat om muurverf, kun je dus beter kiezen voor een kwalitatief hoogstaande verf van een bekend merk zoals bijvoorbeeld deze Sikkens Alphacryl Pure Mat SF. Hoe vaak binnen of buiten schilderen nodig is, zal ook afhangen van het aantal lagen dat je toepast en hoe dik deze lagen zijn.

Ook de weersomstandigheden kunnen van invloed zijn op bijvoorbeeld hoe vaak buitenkozijnen schilderen nodig is. Flinke regenval en de UV stralen van de zon kunnen ervoor zorgen dat de verf minder goed hecht of gaat verkleuren. Sowieso is de zonkant van je woning het meest kwetsbaar. Daarnaast maakt het uit op welk soort hout je buiten verf toepast. Sommige houtsoorten krijgen eerder te maken met houtrot of blaasjes en scheurtjes in de verflaag. Dit soort indicatoren zijn overigens een goede reden om snel een verfklus uit te voeren.

Schilderwerk binnen en buiten: hoe vaak is schilderen nodig?

Hoe vaak de buitenkant van je huis schilderen? Voor de meeste onderdelen buiten je woning geldt dat onderhoud uitvoeren om de drie tot vijf jaar nodig is. Je houdt de zonkant van je woning in de gaten. Als hier de kwaliteit van de verf begint te verminderen, is het tijd om de buitenzijde van je woning te schilderen. Een volledige schildersbeurt buiten is tussen de zeven en tien jaar noodzakelijk. Het betreft hier wel een dekkend verfsyteem, transparant werk heeft vaker onderhoud nodig.

Binnen je woning zul je gemiddeld om de zeven jaar onderhoud moeten uitvoeren. Ook hierbij hou je het schilderwerk in de gaten om te zien wanneer ingrijpen nodig is. De onderdelen van je woning die het snelst van onderhoud moeten worden voorzien, zijn de onderdorpels. Gemiddeld genomen moet je ze om de twee jaar schilderen. Daarnaast is het belangrijk om kozijnen zowel buiten als binnen goed te schilderen. Zijn kozijnen binnen niet goed geschilderd, dan zullen ze ook buiten sneller onderhoud nodig hebben. Hoe vaak je kozijnen buiten schilderen moet hangt dus ook af van het schilderwerk binnen. Daarom kies je voor kwalitatief hoogstaande verf. Er is kwaliteit genoeg te vinden binnen ons uitgebreide assortiment. Ontdek het zelf!

 1. Aanbieding BE
  Sigma S2U Allure Gloss
  Sigma S2U Allure Gloss
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  711 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sikkens BBQ
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  770 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Aanbieding BE
  Sigma S2U Nova Satin
  Sigma S2U Nova Satin
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  717 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Aanbieding BE
  Wijzonol LBH Silicon Alkyd Hoogglanslak
  Wijzonol LBH Silicon Alkyd Hoogglanslak
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  206 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: