Onbehandeld hout verven: hoe begin je?

Onbehandeld hout verven is een goed idee. Door het hout te verven zorg je er namelijk voor dat het beschermd is tegen weersomstandigheden en vocht. Ook voorkom je dat het hout gaat rotten. Maar hoe begin je aan deze klus, moet je eerst schuren of kun je direct beginnen? Het antwoord op deze vragen vind je hier.

Onbehandeld hout, moet je dat schuren voor het verven?

Voordat je onbehandeld hout gaat verven moet je eerst een aantal dingen doen. Zo moet je onbehandeld hout eerst behandelen voordat je het kunt verven. Neem het onbehandelde hout dat je gaat verven af met een doek en een ontvetter. Zo wordt het onbehandelde hout vetvrij. Zie je schroefgaten of scheuren in het hout? Vul deze gaten dan op met houtreparatie zoals de Repair Care Dry Flex 4 of Renovaid Renoflex Groen. Na het opvullen schuur je het hout met schuurpapier. Maak het hout vervolgens stofvrij met een doek of stoffer. Nu kun je een grondverf aanbrengen, waarna je het onbehandeld hout kunt verven.

Onbehandeld hout lakken

Je kunt onbehandeld hout lakken nadat het onbehandelde hout is gegrond. Kies voor een goede lak, waardoor het onbehandelde hout er jarenlang mooi uit blijft zien. Een voorbeeld van een goede binnenlak is Histor Perfect Finish Houtlak - Zijdeglans, Wijzonol Dekkend Tuinbeits, Sigma S2U Allure Satin. Wijzonol Zijdeglanslak - Waterverdunbaar, Flexa Strak in de Lak Zijdeglans, Histor Perfect Finish HOUTLAK Zijdeglans of de Sikkens Rubbol BL Satura. Deze subtiel glanzende lak is geschikt voor kozijnen, meubels en deuren. De lak dekt goed, is krasvast en te krijgen in bijna alle kleuren. Hierdoor geef je het hout een kleur naar wens. Groen, zwart, wit of rood, wat je maar wilt. Wil je onbehandeld hout verven zonder te gronden? Kies dan voor een één pot systeem of schakelverf.

Onbehandeld hout verven binnen in huis

Wanneer je onbehandeld hout wilt verven binnen in huis dan begint het bij goede voorbereidingen. Maak eerst de ruimte verfklaar. Dit doe je door de vloeren af te dekken met plastic, plak de randen af met afplaktape en verwijder deurklinken, gordijnen of stopcontacten. Dek ook meubels die dicht bij staan goed af of schuif ze weg. Nu begin je met het voorbereiden van het onbehandeld hout. Het onbehandeld hout moet schoon en droog zijn. Daarna start je met het licht opschuren van het onbehandelde hout. Schuur met de houtnerf mee. Na het schuren maak je het hout stofvrij en begin je het onbehandelde hout te verven met een grondverf. Gebruik hiervoor Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer. Na ongeveer zes uur is de grondverf overschilderbaar. Je kunt nu het onbehandeld hout aflakken. Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin is hiervoor een goede keuze.

Onbehandeld hout verven buiten het huis

Onbehandeld hout buiten verven vergt dezelfde voorbehandeling als onbehandeld hout binnen. Neem het onbehandelde hout dat je gaat verven af met een doek en een ontvetter. Zo krijg je het onbehandelde hout vetvrij. Zie je schroefgaten of scheuren in het hout? Vul deze gaten dan op met houtreparatie. Behandel ook eerst verfrot en vul gaten op met een vulmiddel. Na het opvullen schuur je het hout. Maak het hout vervolgens stofvrij met een doek of stoffer. Na deze stappen is het tijd om het onbehandelde hout in de grondverf te zetten en vervolgens het onbehandelde hout te verven. Een geschikte grondverf hiervoor is de Wijzonol LBH SDT Ultra Grondlak. Na het gronden breng je de lak aan, bijvoorbeeld Sigma S2U Allure Gloss. Schuur wel altijd tussen alle verflagen het hout nog een keer licht op.

Onbehandeld Douglas hout verven

Voor het verven van onbehandeld Douglas hout volg je deels dezelfde stappen. Begin met het reinigen en ontvetten van het onbehandelde hout. Vervolgens repareer je kleine gaten of scheuren met kneedbaar hout in de gewenste kleur. Na het opvullen schuur je het hout. Schuur niet te hard, anders krijg je lelijke plekken in het hout. Maak het hout stofvrij voordat je de Douglas beits aanbrengt.

Onbehandeld hout verven met kwalitatieve producten

Voor het beste verfresultaat kies je voor producten die van hoge kwaliteit zijn. Verfwinkel.nl heeft alles hiervoor in huis. Van A-merken verf tot vulmiddelen en schildersbenodigdheden. Bestel je vandaag? Dan heb je het morgen al in huis.

 1. Sigma S2U Nova Primer
  Sigma S2U Nova Primer
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  275 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Aanbieding BE
  Sigma S2U Nova Satin
  Sigma S2U Nova Satin
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  717 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Sikkens BBQ
  Sikkens Rubbol BL Ventura Satin
  Sikkens Rubbol BL Ventura Satin
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  4 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Hermadix Douglas Olie - Naturel
  Hermadix Douglas Olie - Naturel
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  45 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: