In 4 stappen steigerhout behandelen

Steigerhout is niet meer weg te denken bij de doe-het-zelver. Het hout is stevig en makkelijk te bewerken. Ook kan het prima buiten en binnen gebruikt worden. Het hout is zo stevig doordat het een vuren houtsoort is van een naaldboom. Steigerhout kan je in twee staten kopen, gebruikt of ongebruikt. Gebruikt betekent dat de planken op een steiger in de bouw hebben gelegen. Ze krijgen zo een verweerd uiterlijk, wat de planken ook populairder maakt.

Steigerhout behandelen

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van de planken behandel je ze met beits. Steigerhout verven is geen goed idee, omdat de verf dan snel gaat bladderen. De beits trekt deels in het hout en vormt een beschermlaagje. Het hout is zo bestand tegen vocht en vlekken. Zorg er voordat je gaat beitsen, vooral bij bewerkt steigerhout, geen verfresten op het hout zitten. De planken moeten ook altijd ontvet worden voor je ze behandelt. De juiste volgorde is:

Stap 1: Controleren op verfresten en deze verwijderen.
Stap 2: Het hout ontvetten.
Stap 3: Het hout van een onbewerkte plank licht opschuren, bij een bewerkte plank kan het zijn dat je de robuuste uitstraling eraf schuurt. Dan is het niet nodig.
Stap 4: Beits aanbrengen op de plank.

Geen zin in al deze stappen? Dan kan je ook gedroogd en geschaafd steigerhout kopen. Deze planken schuur je enkel tussen de beitslagen om zo de opgezwollen houtvezels te verwijderen.

Steigerhout white-washen

Een populaire bewerking van steigerhouten tuinmeubelen is het bewerken van het hout met een whitewash. Met speciale whitewash verf creëer je op een makkelijke manier een rustiek uiterlijk. Verfijn Steigerhoutbeits White Wash is zeer geschikt om steigerhout te behandelen.

Inspiratie: wat kun je maken met steigerhout?

Er zijn steigerhout planken tot vijf meter lang. Hierdoor kan je er veel kanten mee op. Zoals een steigerhouten tuintafel, een tuinbank van steigerhout of je maakt van steigerhout een bloembak. Tuinmeubelen van steigerhout gaan lang mee door de eigenschappen van het hout en zijn helemaal van deze tijd. Opzoek naar een zwarte wash? Kies dan voor de Hermadix Impraline Zwarte Teer.

 

 1. Verfijn Steigerhoutbeits - Grey Wash
  Verfijn Steigerhoutbeits - Grey Wash
  4 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Tenco Steigerhoutbeits - Antraciet
  Tenco Steigerhoutbeits - Antraciet
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Verfijn Steigerhoutbeits - Antraciet
  Verfijn Steigerhoutbeits - Antraciet
  4 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: