Verf verwijderen met soda? Wij laten zien hoe het moet

Er zijn veel manieren waarop je verf van een ondergrond kunt verwijderen, waarvan verf verwijderen met soda één van de mogelijkheden is. Soda is een zuivere stof die je op kunt lossen in water en die voor vele toepassingen gebruikt kan worden. Zo is er schoonmaaksoda, maar je kunt ook soda gebruiken tijdens het maken van bijvoorbeeld brood of koekjes (baking soda). Soda wordt ook vaak genoemd als een product dat je kunt gebruiken om verf te verwijderen. Maar hoe goed kun je verf verwijderen met soda? In deze blog gaan we hier dieper op in. Ook laten we je zien hoe je verf kunt verwijderen met soda en voor welke soort oppervlakken dit het beste werkt. Daarnaast vertellen we je of je baking soda kunt gebruiken om verf weg te halen.

Hoe effectief is verf verwijderen met soda?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: soda is niet het meest effectieve product om verf mee te verwijderen. Het is vooral een optie wanneer je niets anders voor handen hebt en je snel ergens verf vanaf wilt halen. Dat wil niet zeggen dat het totaal onmogelijk is om bijvoorbeeld oude verf te verwijderen met soda. Zeker in geconcentreerde vorm kan soda de verf van een ondergrond af bijten. Hiermee neem je wel een risico, want soda kan ook te ver doorbijten. In dat geval kan de onderlaag beschadigd raken.

Soda kun je dus beter zien als een noodoplossing dan als dé oplossing voor het verwijderen van verf. Wat is dan wel de beste oplossing voor je probleem? In onze blog over het verwijderen van verf van diverse oppervlakken bieden we je meerdere antwoorden. Zo zijn er ondergronden waarop je een laag verf weg kunt schuren, maar er zijn ook oppervlakken (bijvoorbeeld metaal) waarbij je een afbijtmiddel dient te gebruiken.

Wanneer kun je het beste verf verwijderen met soda?

Voor het weghalen van verf kun je gebruik maken van schoonmaaksoda. Dit is een agressievere variant in vergelijking met bijvoorbeeld baksoda, omdat schoonmaaksoda geconcentreerder is. Hierdoor is het ook meer geschikt voor het weghalen van verf. Zo kun je soda gebruiken om verf te verwijderen van je muur. Doe ten eerste soda in warm water. Gebruik vervolgens een staalborstel om de verf van je muur te verwijderen. Daarnaast kun je meerdere lagen verf van hout verwijderen met behulp van soda. Meng een kilo soda met een kilo groene zeep en 10 liter water, waarna je het indikt met maïszetmeel. Breng dit mengsel aan op de houten ondergrond en laat het enkele uren intrekken. Hierna haal je de pap weg en spoel je het geheel grondig na. Zo haal je meerdere lagen verf weg. Herhaal het proces indien nodig.

Kan ik verf verwijderen met baking soda?

Baking soda staat ook wel bekend als zuiveringszout. Het is een minder agressieve variant van schoonmaaksoda. Ook baking soda kan ingezet worden op diverse fronten. Zo kun je er toiletten mee ontstoppen, maar je kunt deze soda ook gebruiken voor aangebrande pannen. Zoals de naam al aangeeft, is baking soda vooral bedoeld voor in de keuken. Je kunt dit product zowel bij grote supermarkten als bij toko’s kopen. Maar kun je verf verwijderen met baking soda? Het is mogelijk, maar je kunt alleen verf verwijderen op kleinere oppervlakken zoals knopjes en grepen. Doe ze in een oude pan, voeg water toe en doe hier vervolgens baking soda bij. Kook het geheel minimaal een half uur zachtjes, waarna de verf los zal laten. 

 1. Vista Lakweg - Afbijtmiddel
  Vista Lakweg - Afbijtmiddel
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  4 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Painting the Past Wax & Paint Remover - 1 Liter
  Painting the Past Wax & Paint Remover - 1 Liter
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs
 3. Vista Lakweg Totaalreiniger -1 Liter
  Vista Lakweg Totaalreiniger -1 Liter
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs

Lees ook: