Vergelen van (witte) verf tegengaan

De kans is groot dat op plekken waar weinig zonlicht komt witte verf een gele tint krijgt. Dit fenomeen wordt donkervergeling genoemd. Witte verf die na verloop van tijd vergeelt, is in de meeste gevallen verf op terpentinebasis. Maar hoe snel vergeelt verf? Wat is de oorzaak van het vergelen van verf? Je leest het hier.

Hoe snel en waarom vergeelt verf?

Het vergelen van verf komt vooral voor bij verf op terpentinebasis. Dit komt omdat vrijwel alle verf op terpentinebasis alkydhars als bindmiddel heeft. Alkydhars bevat linoleenzuur dat na verloop van tijd vergeelt. De grootste oorzaak hiervan is een gebrek aan daglicht. Maar hoe snel vergeelt verf op terpentinebasis dan? Op deze vraag is geen makkelijk antwoord te vinden. Het vergelen van verf hangt af van meerdere factoren:

• De hoeveelheid daglicht dat de verf krijgt
• Of de verf wordt blootgesteld aan hoge temperaturen
•  Het vergelen van verf komt dus door een combinatie van meerdere factoren.

Het is mogelijk om het vergelen van verf tegen te gaan. Daarnaast is er ook niet vergelende verf te krijgen. Benieuwd of er ook niet vergelende terpentine verf te verkrijgen is? Lees dan snel verder.

Het vergelen van verf tegengaan

Het vergelen van verf wordt voornamelijk veroorzaakt door alkydhars. Er zijn enkele manieren om het vergelen van verf tegen te gaan. Zo moet je ervoor zorgen dat verf met alkydhars als bindmiddel voldoende daglicht krijgt. Omdat dit binnenshuis vaak lastig is kun je binnen beter kiezen voor verf op waterbasis zoals bijvoorbeeld Sigma S2U Nova Satin of Wijzonol Aqua Zijdeglans. Verf op terpentinebasis die wordt blootgesteld aan hoge temperaturen kan iets sneller vergelen.Gebruik op radiatoren dan ook readiatorlak. Deze is beter bestand tegen vergelen. Kies je voor een watergedagen verf, dan blijft het wit mooi wit. Ook de keuze van je verf is belangrijk. Wil je toch een verf op terpentinebasis binnenshuis gebruiken kies dan voor een lak die minder donkervergeling heeft zoals de Sikkens Rubbol Finura of Wijzonol Terpentineverdunbaar

Waardoor kan muurverf vergelen?

Muurverf kan ook vergelen. Huh? Die is toch op waterbasis zie ik je denken? Klopt. Maar dat is ook niet de reden dat muurverf vergeelt. Het vergelen van muurverf gebeurt door externe factoren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld nicotine. Als er in een ruimte veel gerookt wordt, zal de muurverf deze opnemen en daardoor verkleuren. Wil je weer een frisse, stralende muur dan kun je niet zomaar je vergeelde muur met een muurverf overschilderen. Nicotine drukt dan door de nieuwe verflaag en je hebt dan op zeer korte tijd weer vergeelde muren. Als je over vergeelde muren wilt schilderen is het verstandig om een isolerende muurverf te gebruiken. Ruikt de ruimte ook erg naar nicotine; kies dan voor Zinsser BIN. Deze voorstrijk is universeel te gebruiken en isoleert naast vlekken ook geuren. 

Vergeelde muren door vochtproblemen

Door vochtproblemen kunnen er gele vlekken op de muren komen. Of nog erger: de hele muur is vergeeld door het vocht. In dit geval is het belangrijk om eerst de oorzaak te bestrijden. Daarna kun je de vergeelde muren schilderen met een isolerende muurverf of met Watertite.

Niet vergelende verf online bestellen?

Aangezien het vergelen van verf met name voorkomt bij witte verf, is het verstandig om voor binnen in huis op zoek te gaan naar niet vergelende witte verf. Maar welke verf vergeelt niet? Over het algemeen is witte verf op waterbasis niet vergelende witte verf. Ben je eruit welke verf het wordt? Bestel dan je niet vergelende verf  bestel je eenvoudig en voordelig op verfwinkel.nl.

Wil je snel aan de slag? Geen probleem! Niet vergelende verf wordt uit voorraad en in vrijwel elke kleur geleverd. Daardoor heb je snel de meest geschikte verf in huis voor jouw project. Weet je niet goed hoe je je schilderklus moet aanpakken?  Ook daarbij helpen we je graag. Onze verfexperts van de klantenservice voorzien je graag van een professioneel schildersadvies. Schrijf je ook in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Via deze nieuwsbrief vallen we je niet lastig, maar voorzien we je van informatie over niet vergelende verf, ontvang je schildertips voor het gebruiken van niet vergelende lak en blijf je op de hoogte van onze acties en aanbiedingen.

 1. Sikkens BBQ
  Sikkens Rubbol Finura Satin
  Sikkens Rubbol Finura Satin
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  45 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Aanbieding BE
  Sigma S2U Nova Satin
  Sigma S2U Nova Satin
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  719 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Wijzonol Zijdeglanslak - Terpentineverdunbaar
  Wijzonol Zijdeglanslak - Terpentineverdunbaar
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  34 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Wijzonol Aqua Zijdeglans
  Wijzonol Aqua Zijdeglans
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  7 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: