Optisch effect op de muur verven? Je hebt veel mogelijkheden

Een optisch effect op je muur verven is een slimme manier om met de uitstraling van een vertrek te spelen. Een optisch effect kan een ruimte groter of kleiner laten lijken, maar het heeft ook een flinke invloed op de sfeer van een kamer. Zo zijn er diverse manieren waarop je een optisch effect op je muur kunt laten ontstaan. Een optisch effect op je muur verven maakt dus een groot verschil. In deze blog vertellen we je meer over de optische effecten die je met behulp van onze verfproducten kunt creëren.

Optisch effect op de muur verven met lichte kleuren

Eén van de bekendste optische effecten is het optisch vergroten van een ruimte met behulp van lichte kleuren. Het is om deze reden dat zoveel mensen kiezen voor witte muurverf in de woonkamer. Hoe hoger de glansgraad van de verf is, hoe sterker dit optische effect zal zijn. Wil je een ruimte juist kleiner laten lijken, dan kies je voor een donkere kleur. Een donkere kleur is bijvoorbeeld een goede optie voor een lange gang, zodat deze gang er korter uitziet.

Optisch effect: rechthoek op de muur verven

Een grote ruimte voelt als een geheel. Met behulp van optische effecten kun je ervoor zorgen dat een ruimte optisch in meerdere secties wordt verdeeld. Dit effect kun je bereiken door bijvoorbeeld een rechthoek op de muur te verven. Deze rechthoek heeft een andere kleur dan de rest van de wand. Zo kun je bijvoorbeeld deze Sikkens Alphacryl Pure Mat muurverf in het wit gebruiken voor de rest van de wand, terwijl je de rechthoek in een kleur naar keuze verft. Als je in deze rechthoek bijvoorbeeld meubels en dergelijken plaatst, ontstaat er een apart eilandje. Door het gebruik van een rechthoek (of een andere vorm) voelt een gedeelte van een ruimte als een eigen sectie.

Optisch effect voor je plafond

Optische effecten worden vaak toegepast op muren, maar deze effecten kunnen ook invloed hebben op je plafond. Zo is het mogelijk om je plafond hoger te laten lijken. Dit doe je door te kiezen voor een lichtere tint voor het plafond in vergelijking met de wanden. Hoe sterker dit contrast is, hoe hoger het plafond lijkt. Het tegenovergestelde is ook waar: een donkerder plafond laat het plafond er lager uitzien. Daarom kiezen veel mensen voor een wit plafond.

De ruimte optisch verbreden

Je kunt met behulp van verf een ruimte in zijn geheel groter of kleiner laten lijken, maar je kunt de focus ook leggen op een specifiek aspect. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een ruimte optisch te verbreden. Dit doe je door de smallere wand (ook wel de kopse wand) van een donkerdere tint te voorzien in vergelijking met de andere wanden. Hierdoor ontstaat een optisch effect waarbij de zijwanden verder van de kopse wand af lijken te staan.

Optisch effect op de muur verven met onze producten

De hierboven beschreven optische effecten zijn maar een kleine greep van wat je kunt doen met verf. Je kunt een ruimte hoger, breder of dieper maken. Je kunt ruimtes verbinden en scheiden van elkaar. Daarnaast zijn er nog de effecten van de kleuren. In onze blog over de mooiste slaapkamer kleuren van 2021 vertelden we je bijvoorbeeld dat donker blauw een rustgevende kleur is. Zo heeft iedere tint zijn eigen effect. Wil je zelf de mogelijkheden ontdekken? Wij beschikken over een groot assortiment aan muurverven die je in iedere kleur kunt laten mengen. Ontdek het zelf en bekijk ons online aanbod.

 1. Sigma Kleurgarantie
  Sigma Pearl Clean Matt - Afwasbare muurverf
  Sigma Pearl Clean Matt - Afwasbare muurverf
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  230 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Wijzonol Muurverf Mat
  Wijzonol Muurverf Mat
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  41 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Sikkens Alpha Rezisto - Easy Clean Muurverf
  Sikkens Alpha Rezisto - Easy Clean Muurverf
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  18 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Aanbieding BE
  Sigma Perfect Matt - Muurverf
  Sigma Perfect Matt - Muurverf
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  116 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: