Stucwerk schilderen: ja of nee?

Stucwerk schilderen is een fantastische manier om deze prachtige ondergrond nog mooier te maken. Tegelijkertijd staat het schilderen van stucwerk erom bekend een lastige klus te zijn. Zeker voor onervaren doe-het-zelvers heeft deze verfklus zo zijn uitdagingen. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over stucwerk schilderen. Je hoeft niet per se geld uit te geven aan een professionele schilder, maar dan moet je wel weten hoe je deze verfklus het beste aanpakt.

Wanneer er net gestuct is bij je thuis wil je waarschijnlijk graag antwoord op de volgende vraag: Moet je een gestucte muur en gestuct plafond verven? Omdat het schilderen van een plafond een flinke klus is, kun je ervoor kiezen om een gestuct plafond niet te verven. Het scheelt al een hoop als je sausklaar stucwerk gaat verven, want dit stucwerk is geprepareerd om geschilderd te worden. Hieronder vertellen we je meer over waar je zoal op moet letten als je stucwerk gaat schilderen en hoe een gestucte muur verven in zijn werk gaat. Zorg voordat je begint met schilderen dat het oppervlak volledig gerepareerd is. Gebruik hier de Alabastine Sneldrogende Muurvuller - 330 gram (Tube) of de Alabastine Sneldrogende Muurvuller - 1 Kilo voor.

Moet je stucwerk schilderen?

Stucwerk laat je aanbrengen om een muur weer egaal te maken. Door de jaren heen kunnen er beschadigingen en oneffenheden ontstaan. Door een muur te stucen is deze ondergrond weer zo goed als nieuw. Glad stucwerk kun je het beste voorzien van een nieuwe lik verf, zoals de Sikkens Alphacryl Plafond - Muurverf of de Sikkens Alpha Projecttex. Waarom moet je stucwerk schilderen?Anders oogt het zo kaal en blijft het stoffen. Je kunt ervoor kiezen om een professionele schilder deze taak uit te laten voeren, maar het is ook mogelijk om zelf deze verfklus op je te nemen. Zo bespaar je een hoop geld. Bovendien kun je het verven na stucen prima zelf uitvoeren. Stucwerk kan schilderklaar aangeleverd worden. Dit houdt in dat je het stucwerk, nadat het genoeg tijd heeft gehad om te drogen, kunt voorzien van een lik verf.

Hoe lang moet stucwerk drogen voor het schilderen?

Als je nieuw stucwerk gaat schilderen, is het van belang dat deze laag de tijd heeft gehad om voldoende te drogen. Nat stucwerk schilderen is een slecht idee. Dit kan leiden tot slecht hechtende verf en bladderende verflagen. Hoe lang stuc moet drogen voor het verven is van een aantal zaken afhankelijk. De factoren die het meest invloed hebben op de droogtijd van de stuclaag zijn de mate van ventilatie, luchtvochtigheid, temperatuur en de dikte van het stucwerk. Over het algemeen wordt de volgende vuistregel gehanteerd: 1 dag droogtijd per 1 mm stucwerk. Door goed te ventileren en schommelingen qua temperatuur te voorkomen, kun je de droogtijd bevorderen. Maar haast dit dus niet.

Kun je stucwerk altijd schilderen?

Er zijn meerdere soorten stucwerk. Vaak gaan mensen ervan uit dat je stucwerk altijd van een lik verf kunt voorzien, maar dat is niet zo. Glad stucwerk schilderen is altijd mogelijk. Ook als je een stuclaag schilderklaar hebt laten maken, is verven een optie. Schilderen na stucen is echter niet altijd mogelijk. Behangklaar stucwerk schilderen is geen mogelijkheid. Zoals de naam al aangeeft, is hierbij de stuclaag klaar gemaakt om van behang voorzien te worden. Dit houdt in dat het stucwerk minder glad is. Maak daarom altijd vooraf duidelijke afspraken over wat je wilt voor je stucwerk. Hier hangt namelijk vanaf of stucwerk geschilderd moet worden

Hoe kun je stucwerk schilderen?

Nadat het stucwerk de tijd heeft gehad om te drogen, kun je deze laag schilderen. Bij ouder stucwerk hoef je logischerwijs hier niet op te wachten. Maak de ondergrond goed schoon en ontvet het geheel. Je kunt het beste nog niet eerder geschilderd stucwerk voorstrijken voor het schilderen. Zo wordt minder verf opgezogen en ziet de toplaag er op zijn best uit. Na het laten drogen van het voorstrijkmiddel kun je de stuc verven. Voor de klus adviseren we Alabastine Voorstrijk of de Sigma Sigmafix Universal.

Stucwerk verf kopen bij Verfwinkel.nl

Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat. Binnen het ruime assortiment van Verfwinkel.nl vind je alle producten die je van dienst kunnen zijn om stucwerk te verven. Deze verfproducten koop je voor de scherpste prijzen van nu. Ontdek het zelf.

 1. Sigma Kleurgarantie
  Sigma Sigmatin DGL Matt - Muurverf
  Sigma Sigmatin DGL Matt - Muurverf
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  105 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Wijzonol Muurvoorstrijk - Aankleurbaar
  Wijzonol Muurvoorstrijk - Aankleurbaar
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  7 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Wijzonol Muurverf Extra Mat
  Wijzonol Muurverf Extra Mat
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  13 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: