Niets zo vervelend als na een dag schilderen er achter komen dat het schilderwerk lelijk is opgedroogd. Hoe komt het eigenlijk dat een muur streeploos schilderen niet altijd even vanzelfsprekend is. Dat een plafond streeploos schilderen zelfs best een behoorlijke klus is. En dat er op een geschilderde deur soms strepen of zakkers zitten?

In dit blog leggen we je uit hoe dat komt en vooral wat je moet doen om het te voorkomen.

Plafond zonder strepen

Veruit het meeste schilderwerk met strepen is het plafond. Hoe dat komt? Ten eerste omdat dit meestal bewerkt is met een open structuur zoals spac of stuc; ten tweede omdat het strijklicht dat binnenvalt echt funest is voor het uiterlijk van je schilderwerk; en ten derde omdat het een groot oppervlak is dat in 1 keer geschilderd moet worden in een houding waarbij je vooral boven je hoofd werkt.

Hoe schilder je het plafond of muren streeploos

Allereerst is het belangrijk dat de ondergrond een gelijkmatige zuiging heeft. Dit kan een goede verflaag zijn die al op het plafond zit of een voorstrijkmiddel speciaal voor nieuwe ondergronden. Je kunt het plafond of de muren schilderen met muurverf of kiezen voor het toevoegen van een drogingsvertragingsmiddel zoals Floetrol of voor verf die een langere open-tijd heeft en daardoor makkelijker te verwerken is zoals bijvoorbeeld de Histor Monodek RevolutionSikkens Alphacryl Pure Mat of de Sigma Perfect Matt want… Geen strepen. Geen stress. Heb je een gespoten plafond? Dan kun je ook kiezen voor spackverf. Ook deze heeft een lange verwerkingstijd waardoor strepen geen kans krijgen.

Deur schilderen zonder strepen

Het schilderen van een deur is een relatief makkelijke verfklus om zelf uit te voeren. Met de juiste voorbereiding en aandacht hebben de deuren snel een nieuwe, frisse look en kunnen ze er weer voor lange tijd tegenaan. Maar hoe voorkom je dat het eindresultaat een deur vol verfstrepen is?  Alles valt of staat met de voorbereiding en de juiste kwast of roller voor de verf van je keuze. Met een schuimrollertje heb je bijvoorbeeld altijd wel een beetje een sinaasappelschil-structuur in de verflaag. Wanneer je kiest voor een viltroller, zal het resultaat veel strakker zal zijn. Breng voldoende verf aan, verdeel goed en laat drogen. Hoe je een deur het beste kunt schilderen lees je hier.

Verven met roller zonder strepen

Het meeste schilderwerk wordt uitgevoerd  met een roller. Hiermee zijn strepen bijna onmogelijk. Toch horen we vaak van klanten dat er strepen zichtbaar zijn in het schilderwerk. Dat is natuurlijk erg storend en wil je het liefst voorkomen. Met een simpel trucje zijn strepen in je schilderwerk verleden tijd. Door te zorgen voor een gelijkmatige zuiging van de ondergrond, het aanbrengen van een voldoende laagdikte en het werken van nat-in-nat kan het niet meer misgaan. Nat-in-nat schilderen is een echte schildersterm en betekenent niet meer dan: Verdeel het te schilderen oppervlak in denkbeeldige gelijkmatige vlakken en schilder vlak voor vlak, waarbij je zorgt dat de verf overlapping van het ene in het andere nog natte verfvlak gebeurt. Nog een schilderstip: Laat de roller en de verf het werk doen... zet geen druk op je materiaal. 

Verven met kwast  zonder strepen

Kwaststrepen wil je natuurlijk ook niet in je schilderwerk. Kwaststrepen in de muurverf kun je oplossen door met een vachtroller over de nog natte verflaag te rollen. Kwaststrepen in je lakwerk zijn vaak de oorzaak van het gebruik van een niet geschikte kwast en/of het te dun aanbrengen van de lak. Helaas is dit alleen maar op te lossen door de verflaag te laten drogen, te schuren en opnieuw te  beginnen. Voorkomen is dus beter. Hoe?
Strepen in je verfwerk geven eigenlijk alleen maar aan dat je de verf  te dun hebt aangebracht. Hierdoor kan de verf niet voldoende naar elkaar toe vloeien om tot een strak eindresultaat op te drogen. Zeker bij watergedragen lak is het belangrijk de verf voldoende dik aan te brengen. Als je geen geoefende schilder bent moet je de verf voor je gevoel iets te dik aanbrengen. Het is wel heel belangrijk dat je de verf daarna gelijkmatig verdeeld en de kans geeft te vloeien en te drogen.