Het verschil tussen hoogglans en zijdeglans

Misschien is het je wel eens opgevallen dat meerdere verfproducten in hoogglans of zijdeglans varianten verkrijgbaar zijn. Maar wat is het verschil tussen hoogglans en zijdeglans? Elke verf heeft zo zijn eigen glansgraad. Deze glansgraden geven aan in welke mate een verfsoort glanst of niet. Dit spectrum loopt uiteen van extra mat tot aan hoogglans. Hieronder vertellen we je meer over het verschil tussen zijdeglans en hoogglans en gaan we dieper in op de uitstraling van de verschillende soorten glansgraden.

Zijdeglans vs. hoogglans: waar kies je voor?

Zijdeglans en hoogglans zijn twee verschillende soorten glansgraden. Hoogglans verf is de meest glanzende variant. Dit is de beste optie als je de nadruk wilt leggen op een ondergrond die oneffen is. Vooral buiten wordt vaak gekozen voor verf met de glansgraad hoogglans. Hoogglans weerkaatst het licht van de zon, wat deze glansgraad zijn karakteristieke glans geeft. Door deze weerkaatsing heeft de zon minder snel een negatieve impact op de verflaag. Bovendien wordt de aanhechting van vuil tegengegaan, waardoor je minder snel last hebt van vlekken. Hoogglans verf is goed bestand tegen neerslag en beschikt bovendien over een slijtvaste harde toplaag.

Zijdeglans valt in het midden op het spectrum der glansgraden. Het heeft een minder harde toplaag in vergelijking met hoogglans. Het is juist deze harde toplaag die hoogglans verf zijn typische glans geeft. Zijdeglans wordt ook wel satin of satijnglans genoemd. De glans is minder in vergelijking met hoogglans, maar tegelijkertijd valt deze glansgraad niet als mat te omschrijven. Dit verschil valt in cijfers uit te drukken: hoogglans heeft een glansgraad van 85%, terwijl de glansgraad van zijdeglans 30% is. Bij matte verf ligt dit percentage tussen de 0% en 15%, bij extra matte verf is dit 0% tot 5%. Als je een ondergrond een warme uitstraling met een klein beetje glans wil geven, is zijdeglans verf hier ideaal voor. Vroeger ging hoogglans verf langer mee dan zijdeglans verf. Door de verbeteringen op dit vlak is dit tegenwoordig niet meer zo.

Zijdeglans of mat

Ook matte verf behoort tot de glansgraden. Matte verf is een populaire optie voor wanden en plafonds, onder meer omdat het als beste oneffenheden in het oppervlak kan verhullen. Daarnaast glanst de verf niet. Je wilt immers binnen geen last hebben van de zon. Pas je hoogglans verf binnen toe, dan wordt de zon weerkaatst. Dat wil je niet. Daarom kiezen mensen meestal voor matte of extra matte muurverf. Binnen ons assortiment zijn matte, extra matte en zijdematte muurverven verkrijgbaar. Goede voorbeelden hiervan zijn deze Flexa Creations Muurverf Extra Mat en deze Flexa Creations Muurverf Zijdemat. Je bepaalt zelf of je voor zijdeglans, mat, extra mat of zijdemat kiest.

Zijdeglans, hoogglans of mat: passende producten koop je bij Verfwinkel.nl

Voor glansverf van een hoge kwaliteit zit je goed bij onze webshop. Extra mat, mat, zijdemat, zijdeglans en hoogglans: het is allemaal te vinden binnen ons ruime aanbod. Als je op zoek bent naar een lak in alle glansgraden voor binnen, deuren, kozijnen en keukens, kun je eens een kijkje hier nemen. Maar ook voor verf buiten is er genoeg variatie op het gebied van de glansgraden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor deze Sigma S2U Allure Gloss of deze Sigma S2U Allure Satin. Neem gerust eens een kijkje binnen ons assortiment en ontdek de juiste glansgraden voor jouw verfklus. 

 1. Wijzonol Matlak - Waterverdunbaar
  Wijzonol Matlak - Waterverdunbaar
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  33 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sikkens BBQ
  Sikkens Rubbol XD Semi-Gloss
  Sikkens Rubbol XD Semi-Gloss
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  115 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Histor Kleurbedenktijd
  Histor MY color Muurverf - Extra Mat
  Histor MY color Muurverf - Extra Mat
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  10 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: